VTI-studie om mobil i bil

VTI ska genomföra en studie för att se hur stor mobilanvändningen i bil egentligen är. Bild: Katja Kircher/VTI

Det finns mycket åsikter och påståenden om mobilanvändning under bilkörning, men för att få mer kunskap ska forskare på VTI genomföra en objektiv studie om ämnet.

Syftet med studien är att objektivt undersöka hur människor verkligen använder mobilen i trafiksammanhang. Det långsiktiga målet är att bidra till förbättrad trafiksäkerhet.

− Trots att det pratas mycket om mobilanvändning under körning vet vi i dag förvånansvärt lite om hur frekvent det egentligen är. Nu ska vi genomföra en studie för att få objektiva mätningar på detta, säger Katja Kircher, forskningsledare på VTI.

I studien ingår 500 deltagare från hela Sverige som är slumpmässigt valda. Alla deras resor och mobilanvändning kommer att registreras. Utöver det kommer de att ange om de har varit passagerare eller förare på varje genomförd resa.

VTI genomför studien på uppdrag av Transportstyrelsen. För datainsamlingen tar VTI hjälp av företaget Norstat, som är erfarna inom rekrytering av försökspersoner samt av företaget Mobile Behaviour, som tillhandahåller appen som loggar data om mobilanvändandet.All data som registreras på varje individuell deltagare kommer att sparas anonymt och deltagandet är helt frivilligt.