”Vi ska skapa verktygen som bygger framtiden”

Jeff Kowalski, CTO på Autodesk. Foto: Tommy Ekholm
Carl Bass, vd på Autodesk. Foto: Tommy Ekholm
Dörrarna öppnas in till mässgolvet. Foto: Tommy Ekholm

Inför Autodesk Universitys öppningsanföranden fylls den jättelika salen av nära 10 000 spända och uppsluppna deltagare. Efter uppträdanden av en diskjockey som fyller den lokalen med tung technomusik och ett band som spelar musik på scenen så kliver Autodesk teknikchef Jeff Kowalski upp på scenen för att inleda den officiella invigningen av årets Autodesk University.

Jeff Kowalski fokuserade på hur design förändrats över tid och hur nya verktyg utvecklas och får alla former av design att utvecklas med dem. Han ville rikta blickarna mot det som kallas Generative Design. Det förklaras enklast som samarbetet mellan människa och datorer, där båda parter lär sig och utvecklas under arbetets gång.

­- Det viktigaste som händer inom mjukvaruutveckling just nu är AI och det vi kallar för Machine Learning. Maskiner ska inte bara bli smartare, de ska bli kreativa också. Målet är att det verktyg vi använder själva ska utvecklas och bli en bättre kreativ partner till oss, sade Jeff Kowalski.

Kowalski lyfte fram hur VR, Virtual Reality, är framtiden för design. Nu användaren kan se modellen i realtid så öppnas helt nya möjligheter på alla nivåer inom design, inom design för industri och infrastruktur så väl som byggnadsdesign och inredning- och planeringsdesign.

- Framtiden är ren design i VR. Det är en radikalt annorlunda upplevelse, sade Jeff Kowalski och hänvisade till en hel del ny teknologi som visas upp på det störa mässgolvet.

Robotic Systems, den nya kombinationen av automation och Generative Design är något som Kowalski också lyfte fram. Som exempel på detta tog han den 3D-printade bro som byggs i Amsterdam och att en del av just den bron finns att se på mässgolvet.

- Vi måste inse att ny teknologi inte är ett hot. Det är istället att betrakta som superkrafter. Vi får aldrig sluta att lära oss. Vi öppnar nu ett nytt kapitel i historien om hur vi skapar saker. The future of making things, avslutade Jeff Kowalski.

Anna Nixon, en gymnasieelev från Oregon, som designat robotar sedan hon var nio år gammal och Christian Benimana, Rwanda första utbildade arkitekt och programdirektör för MASS Design Group höll sedan anföranden. Hos dem låg fokus på framtiden och vikten av att nästa generation har rätt förutsättningar för att kunna fortsätta att utveckla designen för bland annat byggnader och robotar.

Sista klev Autodesk vd Carl Bass upp på scenen och fortsatte på temat att bygga för framtiden.

- Vi ska skapa verktygen som bygger framtiden. Vi måste ha viljan att anamma nya idéer. Det är vad som behövs för att gå framåt, sade Carl Bass.

Som exempel lyfta han fram hur bilindustrin står inför jättelika förändringar. Inte bara då man ska släppa designen för de motorer som man tagit fram under decennier för att istället fokusera på eldrift. Utan också att man nu måste förändra designen då man ska flytta ifrån att utveckla körglädje för föraren och istället designa för passagerare i självkörande fordon.

- Den nya bilindustrin bygger inte bilar. De bygger förare. Och med detta kommer helt nya utmaningar och helt nya sätt att designa bilar.

Även Carl Bass lyfte fram vikten av Machine Learning och att ta fram verktyg som lär sig från både användarens och sina egna utlevelser.

- Vi bygger inte verktyg för en användare utan för gemensam utveckling och design. Fokus ska inte ligga på en enda användare utan på hur verktygen fungerar för att binda samman ett team.

- Man måste experimentera. Utveckla. Vara proaktiv och ta till sig galna nya idéer, avslutade Carl Bass.

Med detta så lyftes den stora väggen bakom scenen och öppnade upp en passage in till mässgolvet och Autodesk Univeristy 2016 var officiellt invigt.