Nya Värtahamnen officiellt invigd

Nya Värtahamnen. Källa: C.F. Möller Adam Mörk

Nyligen invigdes nya Värtahamnen i Stockholm. Hamnen har byggts ut med 85 000 kvadratmeter för att kunna möta framtidens behov av ökat godsflöde.

Ombyggnationen av Värtahamnen startade 2013 och nu står en hamn med ny pir och terminal på plats. Tack vare ombyggnationen av hamnområdet erbjuds nu ytterligare 85 000 kvadratmeter mark för stadsutveckling som i sin tur ger plats åt 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser. Ombyggnationen är en del i utvecklingen av en helt ny stadsdel i Stockholm, Norra Djurgårdsstaden.

Hela 4,5 miljoner passagerare passerar årligen Värtahamnen och nybyggnationen kommer sannolikt ha en positiv inverkan på Stockholms turism. I förlängningen gynnas även hela regionen och den ökade kapaciteten. Den nya passagerarterminalen är modern och inbjudande och ovanpå de fyra våningarna kan man promenera på gröna takterrasser med utsikt över hamninloppet.

Trafiken till och från Värtahamnen kan flyta på smidigt tack vare hamnens direktanslutning till Norra länken och den nya terminalen blir en integrerad del i Norra Djurgårdsstadens bebyggelse.

Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar, lyfter att den nya hamnen är byggd för de kommande hundra åren och att utvecklingen av stad och hamn går hand i hand.

- Värtahamnens utbyggnation är otroligt viktig. Inte bara för turistnäringen utan även ur synpunkt att skapa hållbara godstransporter till och från Stockholmsregionen. Att vi fått en modern och miljöanpassad terminal och logistikfunktion i Värtahamnen är ett viktigt steg för utvecklingen av Sveriges transportinfrastruktur. Nu ges ännu bättre förutsättningar för att sjöfarten kan bidra till att avlasta ett hårt ansträngt väg- och järnvägsnät.

Den nya hamnen är ett positivt tillskott för sjöfartsutvecklingen. Nu förbättras ytterligare möjligheterna för att utveckla Sveriges transportsystem. Genom satsningar på sjöfart blir transporterna mer hållbara samtidigt som väg och järnväg kan avlastas från tung trafik.