Mercedes bygger ny modulplattform för elbilar

Mercedes ”Generation EQ” ingår i ett helt elektriskt ekosystem som kommer att marknadsföras under namnet EQ. Här ingår allt från bilar och laddstationer till batterier för lagring av hushållsel. Generation EQ visas på bilsalongen i Paris som pågår till och med den 16 oktober. Foto: Mercedes-Benz

Med konceptbilen ”Generation EQ” visar Mercedes-Benz hur de tänker sig att elbilar ska bli en stor del av framtiden. Konceptbilen som är en sportig SUV med coupédesign ger en smygtitt på hur nästa generations elbilar kommer att bli. Det är också första gången Mercedes presenterar sitt varumärke för sin nya elektriska plattform - EQ.

”Generation EQ” är försedd med två elmotorer, på tillsammans cirka 400 hk (300 kW) och 700 Nm, som driver på alla fyra hjulen. Batterierna från Daimlers eget bolag ACCUmotive lagrar ca 70kWh, vilket ger en räckvidd på ca 50 mil. Accelerationen  0-100 tar mindre än fem sekunder och bilen kan laddas både från vanligt vägguttag, snabbladdare och sladdlöst med induktion.

 Den nästan produktionsklara konceptbilen är byggd på en modulplattform som tagits fram särskilt för elbilar. Moduluppbyggnaden gör det möjligt att både ändra axelavstånd, spårvidd och markfrigång. Det gör att en och samma plattform kan användas till en hel portfölj av framtida bilar: både SUV-,  sedan-, coupé- och cabrioletmodeller.