USA vill frysa misstänkta Teliamutor

Foto: Holger Ellgaard

Myndigheter i USA har begärt att europeiska myndigheter fryser tillgångar för miljardbelopp för bland andra Telia Sonera. Misstänkta mutaffärer i Uzbekistan ligger bakom, enligt The Wall Street Journal.

Enligt den vanligen välunderrättade amerikanska tidningen, som hänvisar till domstolsdokument och källor med insyn i utredningen, ska begäran på totalt 8,5 miljarder kronor (1 miljard dollar) även omfatta tillgångar tillhörande teleoperatörerna Vimpelcom och MTS.

De tre bolagen misstänks för inblandning i en stor mutskandal i Uzbekistan, där presidentdottern Gulnara Karimova och henne närstående misstänks ha fått miljardbelopp för att bolagen ska få licenser och andra avtal på plats i Uzbekistan.

De amerikanska utredningarna blev kända i fjol och pågår parallellt med andra mututredningar i bland annat Sverige och Nederländerna.

-I vilken mån detta berör Telia har jag ingen aning om. Vi har inget nytt att rapportera om de amerikanska utredningarna, säger Henrik Westman, presschef på Telia Sonera, till TT.

Enligt Westman stöttar Telia Sonera alla pågående utredningar av de misstänkta mutaffärerna.

-De enda pengar som vi känner till som är frysta är Nordea-pengarna. De här miljarderna har vi inga uppgifter om, så de har vi inga kommentarer till över huvud taget, säger han.

Än så länge har de amerikanska åklagarna i utredningen inte formellt anklagat någon person eller någon av de tre teleoperatörerna.

Ansökan om frysningen av bolagets tillgångar ska ses mot bakgrund av att myndigheterna vill försäkra sig om att det finns pengar om bolagen skulle bli fällda för korruptionsbrott.(TT)