Alarmerande ökning av ransomware

Ransomware ökar med 13 procent. Arkivbild

Verizon Business Data Breach Investigations Report har granskat ett exceptionellt år inom cybersäkerhetens historia och belyser några av de främsta faktorerna som påverkar det internationella cybersäkerhetslandskapet.

Särskilt oroande är den alarmerande ökningen av överträdelser med ransomware, som ökade med 13 procent på ett enda år, vilket innebär en ökning som är större än under alla de föregående fem åren tillsammans. Eftersom brottslingar försöker utnyttja allt mer sofistikerade former av skadlig programvara, är ransomware fortsatt särskilt framgångsrikt när det kommer till att utnyttja och tjäna pengar på olaglig tillgång till privat information.

Organiserad brottslighet fortsätter att ha en genomgripande roll i cybersäkerhetsvärlden. Ungefär fyra av fem överträdelser kan härledas till organiserad brottslighet, där externa aktörer är cirka fyra gånger mer sannolika att orsaka intrång i en organisation än vad interna aktörer är.

Ökade geopolitiska spänningar driver också på allt mer sofistikerade bedrägeriförsök, synlighet och medvetenhet kring cyberattacker som är kopplade till nationalstater.

– Under de senaste åren har pandemin avslöjat ett antal kritiska problem som företag har tvingats navigera i realtid. Men ingenstans är behovet av att anpassa sig mer övertygande än i cybersäkerhetsvärlden, säger Hans Vestberg, vd och styrelseordförande, Verizon.

För många företag dominerades det senaste året av problem med försörjningskedjan, vilket var en trend som även återspeglades i cybersäkerhetslandskapet. 62 procent av incidenterna med överträdelser i system skedde via en partner till organisationen. Att kompromissa med rätt partner är en kraftmultiplikator för cyberkriminella, samt belyser de svårigheter många organisationer möter kring att säkra sin försörjningskedja.

En del av rapporten, som granskar kostnaderna för mänsklig påverkan, visar att vi människor fortfarande är den överlägset svagaste länken i en organisations cybersäkerhetsförsvar. 25 procent av de totala överträdelserna i 2022 års rapport var resultat av socialt konstruerade attacker och om du därtill adderar mänskliga fel och missbruk av privilegier så står den mänskliga faktorn för hela 82 procent av de analyserade överträdelserna under det senaste året.

Dave Hylender, huvudförfattare till DBIR, kommenterar: "Verizon Data Breach Investigations Report är inne på sitt 15:e år och förblir den ledande källan för att bedöma de många cybersäkerhetshot som organisationer fortsätter att möta”.