Peab tar ombyggnad av E22 utanför Karlskrona

Kontraktssumman för ombyggnaden av E22 uppgår till 745 miljoner kronor. Foto: Peab

Peab har fått uppdraget att bygga om E22 mellan Lösen och Jämjö utanför Karlskrona. Beställare är Trafikverket och kontraktssumman uppgår till 745 miljoner kronor. För att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten kommer vägen mellan Lösen och Jämjö att byggas om till motortrafikled längs en sträcka om 15 kilometer. Idag bedöms sträckan ha låg standard i relation till mängden trafik som trafikerar den. Även boendemiljön i Jämjö kommer att förbättras då genomfartstrafiken flyttas ut från samhället och flera bullerskydd byggs längs sträckan.

Ombyggnationen ska också skapa förutsättningar för ett väl fungerande lokalvägnät för jord- och skogsbruksmaskiner i området samt lösa tidigare problematik med översvämningar längs vägen. Även ett antal trafikplatser planeras för att öka säkerheten och framkomligheten för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik.

– Det känns väldigt viktigt att få vara med att bidra till att den här sträckan på E22 blir både mer trafiksäker och ökar framkomligheten för alla typer av trafik. Här bygger vi för framtiden och för vardagen där livet levs, vilket ju är vårt uppdrag som Nordens samhällsbyggare, säger Göran Wiking, regionchef på Peab.

I projektet ingår 23 broar, varav flera faunapassager för ökad framkomlighet för djurlivet. Vissa av broarna anpassas för att främja friluftslivet i området. För att minska risken för viltolyckor byggs viltstängsel längs hela sträckan.

– Vi gör Sverige närmare genom att korta avstånden mellan människor och företag. Samtidigt skapar vi förutsättningar för att alla transporter och resor ska kunna ske på bästa och säkraste sätt, oavsett var man bor. Dessutom med hänsyn till miljö och hälsa, säger Johan Wolgast, projektledare på Trafikverket.

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart under våren 2022 och beräknas vara klart under vintern 2024.