Mälardalsrådet trycker på behovet av EU-finansiering till svensk transportinfrastruktur. Inför förhandlingarna om nästa långtidsbudget vill de sju regionerna i det transportpolitiska samarbetet säkra resurser till ScanMed-korridoren, Arlanda och andra viktiga noder i det transeuropeiska nätverket. Fokus ligger på att minska flaskhalsar och stärka internationell tillgänglighet.
EU:s kommande budget måste innehålla finansiering för att bygga bort flaskhalsarna i Europas transportsystem. Det skriver de sju regionerna i Mälardalsrådets transportpolitiska samarbete – Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Östergötland och Gotland – i ett yttrande till Europeiska kommissionen.
Enligt samarbetet spelar Stockholm-Mälarregionen, genom sin placering i centrala Skandinavien, en nyckelroll i det transeuropeiska infrastruktursystemet. Finansiering krävs för att stärka regionens internationella tillgänglighet, vilket även gynnar Sverige i stort. Det skriver Mälardalsrådet i ett pressmeddelande nyligen.
– Stockholm-Mälarregionen och Sverige som helhet är beroende av en effektiv och välutbyggd infrastruktur för godstransporter och resenärer. I regionen ligger Arlanda, Sveriges port mot omvärlden och med ett nytt europeiskt regelverk för transporterna pekar EU på betydelsen av fungerande transporter till och från orter som Uppsala, Eskilstuna och Södertälje. Behoven är stora och resurserna är begränsade, då kan EU-fonderna fylla en viktig funktion för att hantera flaskhalsar och stärka kopplingen till det transeuropeiska transportnätet (TEN-T), säger Jens Sjöström, ordförande Mälardalsrådet och investeringsregionråd Region Stockholm.
ScanMed-korridoren central i argumentationen
Regionen växer i betydelse för hela landets utveckling och internationella konkurrenskraft. Den så kallade ScanMed-korridoren, Scandinavian-Mediterranean Core Network Corridor, löper genom regionen från Narvik till kontinenten, samt från Helsingfors via Östersjön och vidare västerut till Oslo genom Stockholm och Örebro.
Med den uppdaterade TEN-T-förordningen pekas flera städer i regionen ut som särskilt viktiga länkar i EU:s transportsystem. Utöver Stockholm och Hallsberg lyfts även Västerås och Linköping fram.
– I Mälardalsrådets transportpolitiska samarbete står sju regioner bakom gemensamma prioriteringar för utvecklingen av transporterna i vår del av landet. Kommissionen delar vår bild och målsättning för utvecklingen, men då måste det också finnas pengar för att utveckla våra vägar, spår och farleder. Den internationella tillgängligheten och exporten är beroende av satsningar på Arlandas transportinfrastruktur, en upprustad räls för den långväga tågtrafiken och bättre farleder. Det finns stora hål att fylla och EU:s transportfonder är en viktig del i finansieringen av helheten, säger Kristoffer Tamsons, ordförande Mälardalsrådets En Bättre Sits och regionråd Region Stockholm.
Fokus på fond för sammanlänkat Europa
Inför förhandlingarna om nästa långtidsbudget har kommissionen bjudit in till samråd om framtiden för fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF). Fonden är ett medfinansieringsverktyg för projekt som utvecklar det transeuropeiska infrastruktursystemet.
Källa: Mälardalsrådet