Renoveringen av Tingstadstunneln drar ut på tiden

Nytt slutdatum för underhållsarbete i Tingstadstunneln. Foto: Trafikverket
Nytt slutdatum för underhållsarbete i Tingstadstunneln. Foto: Trafikverket

Arbetet i Tingstadstunneln har pågått sedan april 2022. I maj hade tunnelarbetet kommit halvvägs då det östra tunnelröret var klart. Trafiken flyttades då över till det andra röret och arbetet har sedan dess pågått i det västra tunnelröret.

Renoveringen är nödvändig för att förlänga tunnelns livslängd. Även tekniken behöver uppdateras till dagens standard. Sedan starten har projektet stått inför en del tekniska utmaningar och slutdatum för renoveringen av Tingstadstunneln skjuts nu fram till 6 maj 2024.

– Den kunskap vi nu har fått om tunnelns skick och reparationsbehov samt den tid det tog att slutföra arbetet i första röret gör att vi behöver justera tiden även för det andra röret.

– De erfarenheter som vi har med oss efter att ha gjort klart ett rör kommer att hjälpa oss när vi renoverar det andra röret, säger projektledare Stefan Frisk

Trafiksäkerhet är en av de enskilt viktigaste frågorna för Trafikverket och för projektet.

– Det är varken ekonomiskt eller säkerhetsmässigt försvarbart att skynda på processen när vi nu vet mer om tunnelns skick. Projektets mål är att tunneln skall hålla i 50 år till och då är det viktigt att allt blir åtgärdat.

Tingstadstunneln byggdes med start 1961.

– Tunneln är gammal och vi visste redan från början att renoveringsbehovet var stort. Vi gjorde noggranna analyser innan renoveringen påbörjades men efterhand har vi dock fått klart för oss att tillståndet i vissa delar var sämre än vad vi från början kunde förutse,säger projektledare Stefan Frisk.

­Projektledare Stefan Frisk ser inte att trafiksituationen runt tunneln kommer att ändras.

–Trafiken har flutit på bra sedan starten och vi tror att det kommer att fortsätta så.

Varför måste tunneln renoveras just nu? 

Tingstadstunneln är en 455 meter lång sänktunnel under Göta älv som förbinder Hisingen med Göteborgs fastland. Tunneln öppnade för trafik redan 1968 och underlättar för de cirka 125 000 fordon som trafikerar sträckan varje dygn. Slitage och ålder gör att behovet av både in- och utvändig renovering är akut. Även tekniken behöver uppdateras. Belysning och ventilationssystem ska bytas ut, ett nytt brandskyddsystem installeras liksom ett system som tar hand om och renar dagvattnet som samlas i tunneln. Renoveringen är noga planerad och kan genomföras tack vare att Marieholmstunneln öppnat för trafik.

Källa: Trafikverket