Volkswagen planerar upp till 25 000 snabbladdningspunkter i världen

Nätverk med ultrasnabbladdare tillsammans med starka partners. Foto: Volkswagen

Koncernen har för avsikt att bli den första internationella biltillverkaren med ett globalt nätverk med ultrasnabbladdare för alla elbilsanvändare, i allians med företagets partners. Enligt planen ska cirka 10 000 snabbladdningspunkter vara i drift i Europa och upp till 25 000 runt om i världen i slutet av 2023.

  • Expansionsplaner till slutet av året: upp till 25 000 snabbladdningspunkter installerade runt om i världen med hjälp av partners.
  • Volkswagen-koncernen inledde uppbyggnaden av ett globalt snabbladdningsnätverk för flera år sedan.
  • ”Vi är nu en av pionjärerna inom e-mobilitet och har 15 000 snabbladdare i Nordamerika, Kina och Europa som visar det”, säger Thomas Schmall, i koncernledningen med ansvar för teknik.
  • Koncernchefen Oliver Blume om NEW AUTO och 10-punktsplanen: Laddning och energi är strategiska pelare och Volkswagen-koncernens kärnverksamhet.

Koncernen har just gjort en interimsutvärdering av sitt globala nätverk av snabbladdningspunkter runt om i världen: I slutet av 2022 hade mer än en tredjedel av de 45 000 ultrasnabbladdningspunkter som företaget planerar att installera anslutits till nätverket – totalt cirka 15 000 ultrasnabbladdare med en laddningskapacitet på upp till 350 kW. På Power Day 2021 tillkännagav koncernen sin plan att bli den första internationella biltillverkaren som tillhandahåller ett globalt nätverk med ultrasnabbladdare för alla elbilsanvändare som en del av en allians med företagets partners. Enligt planen ska cirka 10 000 snabbaddningspunkter vara i drift i Europa och upp till 25 000 runt om i världen i slutet av 2023.

Thomas Schmall i koncernledningen med ansvar för teknik och vd för Volkswagen Group Components, betonade särskilt:

– Volkswagen-koncernen inledde uppbyggnaden av detta globala snabbladdningsnätverk för flera år sedan. Vi är nu en av pionjärerna inom e-mobilitet och har 15 000 snabbladdningspunkter i Nordamerika, Kina och Europa som visar detta. Det är en prestation som vi har uppnått tillsammans med våra partners i branschen och energisektorn. Vi anser att laddning inte bara är en förutsättning för e-mobilitet, utan också ett framtida strategiskt affärsområde med hög potential. Vi har för avsikt att utöka det ytterligare i framtiden.

– Vårt mål är att göra eldriven mobilitet tillgänglig för alla. De framgångar vi har uppnått med våra starka partners sänder det tydliga budskapet att vi har rätt strategi. Tillsammans kan vi skapa hållbar och tillgänglig mobilitet för framtiden, säger Elke Temme, SVP Charging & Energy.