Ny affärsmodell för företag och bostadsrättsföreningar - inte bara ladda elbil för eget bruk

Foto: Granitor Electro

Granitor Electro installerade i januari 2023 en 60 kilowatt snabbladdare för elbilar hos bostadsrättsföreningen Furan i Sandviken. Nu kan medlemmarna i föreningen ladda upp till 100 kilometer per timme på 15 minuter, och dessutom kan föreningen tjäna pengar genom att erbjuda publik laddning.

Traditionellt sett brukar bostadsrättsföreningar installera vanliga långsammare laddboxar för elbilar som kräver laddning under många timmar för att ladda batteriet. Bostadsrättsföreningen Furan i Sandviken tänkte affärsmässigt och valde att installera den nya 60 kilowatt  snabbladdaren Supernova från Wallbox. När den inte används av föreningens medlemmar kommer den att vara tillgänglig för allmänheten. Investeringen lönar sig därmed snabbare.

Snabbladdaren är ansluten till Granitors smarta laddsystem, en appbaserad betallösning där kunden själv kan sätta priser och åtkomstnivåer och som dessutom innefattar support och årlig service. Det betyder att bostadsrättsföreningen kan sätta sitt eget elpris och själv bestämma påslag och därmed vilken eventuell vinst de vill ha.

– Att installera en snabbladdare kopplad till Granitor CHARGE kan alltså vara en bra investering och innebär en helt ny affärsmodell för en bostadsrättsförening. Som alternativ till appbaserad betalning så erbjuder vi även möjlighet till kortterminal för att betala laddningen, säger Johan Runesson, Tekniskt affärsstöd på Granitor Electro.

Snabbladdaren fungerar lika bra att installera hos företag, vare sig medarbetarna behöver ladda sina servicebilar under lunchen eller om den administrativa personalen kör elbil till och från jobbet.

Det finns flera fördelar med installation av en snabbladdare i stället för flera laddboxar:

  • Kostnadseffektivt att installera färre laddpunkter.
  • Möjlighet att erbjuda publik snabbladdning.
  • Större intäktsmöjligheter – funktionen för delad laddning kan öka intäkterna genom att ladda två elbilar samtidigt.
  • Minskar behovet av flera, långsammare laddboxar på personliga parkeringsplatser, vilket ger ökad avkastning på investering.

Källa: Granitor Electro