One Nordic säkrar vattenkraftverkens dammar

One Nordic sköter drift och underhåll av bland annat Fortums 119 vattenkraftverk i Sverige. Foto: Fortum

One Nordic har en mycket viktig uppgift när våra kunder producerar fossilfri energi i sina vattenkraftverk. One Nordic sköter  drift och underhåll av bland annat Fortums 119 vattenkraftverk i Sverige. Vid just Fortums regleringsdammar i Norra Värmland uppstår ofta stora flytande öar - á 3-100 meter i diameter, som måste rensas bort för att förhindra översvämningar och försämrad dammsäkerhet.

One Nordic har många vattenkraftverk att sköta för både Fortum, Downing och andra kunder. För varje vattenkraftverk som One Nordic sköter har vi en ansvarig vattenkraftstekniker samt ingenjörer som arbetar med optimering, styr- och kontrollutrustning etc. De arbetar dagligen med att se till att driften fungerar och de sköter frekvent underhållsarbete och rondering i både vattenkraftverk och i dess dammar.

De sköter även beredskap vilket innebär att de rycker ut 24/7 om något oväntat fel inträffar. Det är en förutsättning för en problemfri och säker produktion. Och One Nordic och energibranschen behöver konstant fler medarbetare för att kunna möta upp kompetensbristen som råder inom vattenkraftsektorn.

– Öarna uppstår oftast i reglerade sjöar/dammar som ligger intill myrmark. Det kan vara myr som lossnar från stränderna eller överdämd mark som flyter upp. De brukar oftast komma när man släpper på vattenflödet i dämningen på våren efter islossningen. Det är inte ovanligt att det finns flera flyttuvor i en damm. Dessa flyttuvor och även annat skräp kan fasta i grindarna vid uttags- eller intagsluckor och kan då hindra vattenflödets framfart, med dels översvämningar eller sämre elproduktion som konsekvens, säger Jörgen Vidström affärsområdeschef på ONE Nordics affärsområde Hydro.

– Detta innebär att det finns oerhört många spännande jobb så det räcker och blir över inom innovation, modernisering, digitalisering, teknisk uppdragering samt drift- och underhåll av vattenkraftanläggningar. Vi söker konstant nya medarbetare, allt från projektledare, vattenkraftstekniker, automations- och elkraftingenjörer.