Vittangi får sin första supersnabbladdare

OKQ8:s plan är att etablera minst 800 laddpunkter vid 300 stationer fram till 2026. Foto: OKQ8

Antalet elbilar och laddhybrider i Kiruna kommun växer i snabb takt. Den växande flottan av laddbara bilar gör att behovet av publika laddstolpar ökar. Under år 2021 ökade antalet laddbara bilar med 65 procent i Kiruna. Under 2022, fram till och med oktober, har det skett en ytterligare ökning med 45 procent och det finns nu 249 elbilar och laddhybrider i kommunen. När allt fler byter till elbil måste det bli smidigare att ladda. Det ska också vara lika enkelt att betala för elen som för bensin eller diesel, menar OKQ8.

– Nu ökar vi tillgängligheten för alla elbilsförare i Vittangi med supersnabbladdning med upp till 150 kW. Genom att göra det enklare och snabbare för kunderna att ladda elbilen så hoppas vi att viljan att byta till elbil ökar, vilket är en viktig del i omställningen mot en hållbar framtid, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

När supersnabbladdaren med totalt två laddpunkter öppnar på OKQ8, Gästisvägen i Vittangi kommer betalning kunna ske smidigt både med vanligt bankkort, laddkort från OKQ8 och med appen OKQ8 Elbilsladdning. Oavsett betalningsform tillkommer ingen extra kostnad för kund.

– För att nå vårt mål om att etablera 800 laddpunkter fördelade på 300 stationer och därmed förverkliga Sveriges största nätverk för supersnabbladdning behöver tillståndsförfarandet bli mindre tidskrävande och mer förutsägbart. Vi har just nu 12 laddare med totalt 24 laddpunkter som står ”klara” runtom i landet och endast saknar ström. Vi hoppas att den nya regeringen gör vad de kan för att för att möjliggöra snabbare utbyggnad framöver, säger Karin Hellgren.