Avancerade laddlösningar för lastbilar

Sammarbete kring ABBs laddinfrastruktur kommer att snabba på expansionen av elfordon. Foto: ABB

ABB samarbetar med Paccar, företag inom konstruktion, tillverkning och kundsupport av lastbilar i premiumsegmentet får avancerade laddlösningar i Nordamerika och Europa.

– Samarbetet mellan ABB och Paccar är en strategisk och hållbar satsning. Det kommer att snabba på expansionen av elfordon liksom minska koldioxid- och bullerutsläppen inom transportsektorn, säger Frank Muehlon, global chef för ABs division E-mobility.

Dessa innovativa elfordon har batterier som är kraftfulla nog för lastbilsmodeller som Peterbilt, Kenworth, DAF CF Electric och LF Electric som kräver snabb laddning vid korta uppehåll på rutterna. ABBs laddsystem optimerar laddningen av fordonsbeståndet med hög effekt vid snabba stopp eller laststyrd laddning på natten med lägre effekt för längre transportsträckor och för att klara de sista milen.

– Vi är glada över samarbetet med ABB om att nå ut med denna fantastiska lösning till våra kunder, säger John Rich, teknikchef på Paccar.

– Kunderna får branschledande drifteffektivitet och miljömässiga fördelar med de utsläppsfria lastbilsmodellerna från Peterbilt, Kenworth och DAF tillsammans med ABBs marknadsledande laddteknik för elfordon.

Båda företagen satsar på hållbarhet när de betjänar sina kunder liksom i den egna verksamheten. PACCARs alla tillverkningsanläggningar är ISO 14001-certifierade och över 80 procent klarar noll avfall till deponi, medan ABB arbetar mot att uppnå cirkulär verksamhet såväl som koldioxidneutralitet genom att elektrifiera fordonsflottan till 2030.