Volvo visar upp anläggningsbranschens intelligenta framtid

Volvo LX03 är designad att fatta egna beslut. Foto: Volvo

Den autonoma och eldrivna prototypen från Volvo Construction Equipment är det första verkliga exemplet på en självlärande koncepthjullastare med intelligens nog att fatta beslut, utföra arbetsuppgifter och interagera med människor. Det är också första gången som en LEGO Technic-modell har byggts som en riktig maskin i verklig storlek. Även om LX03 inte är kommersiellt tillgänglig förväntas den ge viktig input till dagens och morgondagens applikationer.

Volvo LX03 är inspirerad av ett koncept utarbetat av ingenjörer och designers hos Volvo CE och LEGO Technic och är en betydande milstolpe som bryter ny mark i utvecklingen av smarta entreprenadmaskiner. Den representerar både nästa steg i Volvo CE:s forskning och utveckling av maskinintelligens och företagets åtagande att fasa ut fossila bränslen i anläggningsbranschen.

Melker Jernberg, vd för Volvo CE, säger: "Vi måste förändra anläggningsbranschen genom smarta och mer hållbara lösningar som kan göra skillnad globalt. Vår senaste Concept Lab-prototyp LX03 är ett exempel på just detta – och är ett bevis på både våra skickliga ingenjörers förmåga och vårt stora engagemang att driva positiv förändring. Tillsammans med LEGO-koncernen har vi här tänjt på både teknikens och fantasins gränser och resultatet är något aldrig tidigare skådat."

Lars Stenqvist, teknisk direktör Volvokoncernen, kommenterar: "Som ledande företag inom transport och infrastruktur har vi ett viktigt ansvar att agera för att motverka klimatförändringar och öka den innovationstakt som krävs för att genomföra samhällsomvandlingen runt om i världen. Vi tror på att arbeta med drivna och kreativa partners som, precis som vi, fokuserar på att göra innovationen till verklighet, och gå från ord till handling.”

Det som började som ett spännande projekt i ett samarbete mellan de två företagens designers och ingenjörer för att utforska potentialen i framtida gemensamma konstruktioner utvecklades med tiden till den framgångsrika lanseringen av 42081 LEGO® Technic koncepthjullastaren ZEUX. I det kreativa arbetet tog projektgruppen hjälp av en grupp barn.

Niels Henrik Horsted, produktchef för LEGO Technic inom LEGO-koncernen, säger: "Våra två företag har under många år haft ett mycket framgångsrikt samarbete där vi har samarbetat kring flera LEGO Technic-modeller. Men det här är första gången vi tar fram en riktig maskin baserat på en modell istället för tvärtom – och det är det som gör detta till ett verkligt unikt projekt."

Text BoxPrototypen LX03 har byggts av ett tvärfunktionellt team av ingenjörer, programmerare och verkstadstekniker från Volvo CE:s anläggningar i Eskilstuna, Sverige och Konz, Tyskland, i samarbete med designers i Göteborg, Sverige. Den är en 5-tons hjullastare vilken har utvecklats som ett modulärt koncept med möjlighet att göra maskinen större eller mindre enbart med en eller två ändringar i tillverkningsprocessen. Den delar dessutom drivlinan med L25 Electric, vilket gör den till en utsläppsfri maskin med låg ljudnivå och en drifttid på upp till åtta timmar beroende på applikationen.    

Den är utformad för att vara smart och säker på arbetsplatsen, utrustad med intelligens som ger förmåga att anpassa sig till olika scenarier, fatta beslut i realtid och, framför allt, samarbeta med människor. Den kan programmeras att utföra tunga, repetitiva eller riskfyllda arbetsuppgifter, vilket minskar behovet av att ha personal på platsen.