Chalmersprofessor får Volvostipendium för forskning om autonoma fordon

Jonas Sjöberg är professor i Mekatronik och ledare för forskargruppen Mekatronik vid Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg. Foto. Chalmers

Håkan Frisingers stiftelse för transportmedelsforskning tilldelar 2017 års stipendium till professor Jonas Sjöberg vid Chalmers tekniska högskola. Jonas Sjöberg får stipendiet, som är på 250 000 kronor, för sitt omfattande forskningsarbete om säkra autonoma fordon med låga emissioner för en hållbar framtid.

Jonas Sjöberg är professor i Mekatronik och ledare för forskargruppen Mekatronik vid Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg.
Han har framgångsrikt utvecklat området elektromobility, aktiv säkerhet och autonom körning. Tillsammans med sin forskargrupp på Chalmers har han arbetat med systemaspekter, dimensionering, modellering och styrning av hybriddrivlinor och aktiv säkerhet och autonoma fordon.

Om Håkan Frisingers stiftelse:
Håkan Frisinger var vd för Volvo 1983 – 1987 och styrelseordförande 1997-1999. Nominering till mottagare av Frisingerstipendiet görs av Chalmers tekniska högskola enligt en överenskommelse mellan Chalmers och Volvos Forsknings- och Utbildningsstiftelser (VREF)
Källa: Volvo