Investerar i världens första batteridrivna pålkran

Världens första batteridrivna pålkran kommer från Junttan. Foto: Aarsleff.

Aarsleff Ground Engineering  tar täten för arbetet med hållbarhet inom sitt verksamhetsområde genom att investera i världens första batteridrivna pålkran från Junttan. Junttan, som utvecklar och bygger gedigen och pålitlig pålningsutrustning, och Aarsleff, som utformar och levererar skräddarsydda pålnings- och grundläggningslösningar i Europa, har kombinerat sina respektive styrkor och expertis i jakten på en ny verklighet med samma uppdrag: Att bidra till hållbarhet utan några begränsningar på prestandan.

– Det känns fantastiskt att nu äntligen kunna erbjuda våra kunder ett klimatsmart alternativ och en mer klimatvänlig byggarbetsplats” säger Niclas Brogren, vd för Aarsleff Ground Engineering.

– Det var givetvis ett strategiskt beslut på koncernnivå att pålkranen hamnade just här i Sverige, men det känns väldigt bra att vara en av de första svenska grundläggningsentreprenörerna som möter den växande efterfrågan och intresset för klimatsmarta lösningar vid pålningsarbeten inom byggbranschen.

Den nya batteridrivna pålkranen, Junttan PMx2e, är utrustad med två batteripaket om 396 kWh och en 266 kW eldriven kraftstation vilket genereraren en kontinuerlig arbetsdag på 8–10 timmar. Den nya pålkranen är redan på plats i Sverige och kommer snart rulla ut på sitt första projekt.

Under ett år beräknas Aarsleff spara 35 000 kilo CO2 och 14 000 liter diesel. För kunderna finns inga begränsningar i prestandan för den nya batteridrivna Junttan PMx2e, jämfört med den konventionella Junttan PMx22. Den nya pålkranen producerar inga lokala utsläpp och genererar betydligt mindre buller när den rör sig över byggarbetsplatsen och kan därför användas i miljöer med strikta utsläppskrav.

– Eftersom merparten av koncernens koldioxidutsläpp kommer från fossila bränslen arbetar vi hårt för att hitta alternativ till de många dieseldrivna maskinerna. Den största utmaningen är bristen på stora, kraftfulla eldrivna byggmaskiner eller annan hållbar drivkraft, men maskintillverkarna arbetar hårt för att lösa detta. Framtiden börjar alltså se ljus ut för mer miljövänliga byggarbetsplatser, säger Lars Dithmer, Head of Sustainability, Per Aarsleff.

Enligt Aarsleff-koncernens vd Jesper Kristian Jacobsen är det ett aktivt val att ta ansvar, leda vägen och bidra till den gröna omställningen: ”Det här är bara början, vi kommer få se allt fler batteridrivna maskiner av denna karaktär ute på byggarbetsplatserna inom den närmsta framtiden. Det finns inga ursäkter till att välja diesel om man har ett mer miljövänligt alternativ att tillgå. Vårt hållbarhetsarbete slutar inte här, det är nu det börjar.