Skanska lägger asfalt norr om polcirkeln

Skanskas asfaltlag har rest hundra mil för att lägga asfalt i Junosuando. Foto: Stefan Bäckman

Nu lägger Skanska 14 000 ton asfalt i Junosuando med ett mobilt asfaltverk som bästa verktyg. Mellan Junosuando och Masugnsbyn, på vägen mellan Pajala och Svappavaara, går stora delar av den tunga gruvtrafiken. Vägen var i dåligt skick efter alla tunga lastbilar som dundrat fram på sträckan, men för att kunna rusta upp asfalten behövdes hjälp utifrån.

– Vi jobbar i vanliga fall i trakterna runt Dalarna och Gävleborg. Ibland får vi uppdrag utanför vår region, men det är ovanligt att vi behöver resa hundra mil för att jobba, konstaterar Emil Jonsson arbetsledare på Skanskas asfaltlag Stora Maskin Hälsingland som är på plats med sex kollegor.

x

14 000 ton asfalt ska ut på en sträcka av nio kilometer och läggs i fyra lager. Foto: Stefan Bäckman

Skanska har 27 asfaltverk från söder till norr, men också ett mobilt verk som fick följa med till Junosuando, norr om polcirkeln. Den stora utmaningen med ett mobilt asfaltverk är att det inte går att lagra massan. Den 150 grader heta asfalten måste flyttas över till lastbilar och direkt läggas ut på vägen.

– I ett fast asfaltverk finns det fickor där man kan förvara den varma asfalten i upp till 24 timmar. Med ett mobilt verk blir jobbet betydligt mer intensivt. Om asfalten svalnar för mycket måste den bytas ut, berättar Emil.

14 000 ton asfalt ska läggas ut i höst på en nio kilometer lång sträcka. Därefter ska ytterligare 29 000 ton läggas ut 2022, totalt sett fyra lager för extra stabilitet. För miljöns skull innehåller massan upp till 40 procent återvunnen asfalt vilket gör att koldioxidutsläppen minskar.