Hallands Hamnar investerar 30 miljoner kronor i ny kran

Mantsinen känt för sina robusta kranar. Foto: Mantsinen

Hallands Hamnar investerar cirka 30 miljoner kronor i en ny kran för att öka kapaciteten och möta en stark efterfrågan inom stålsegmentet. Importen av stålråvara från Asien via Halmstad har ökat med cirka 60 procent det senaste året och framtiden för godsslaget ser mycket ljus ut.

Importen av stålråvara och specifikt så kallade stålcoils växer stadigt. Stålcoils används bland annat till karosser i fordonsindustrin, för tillverkning av kylskåp och till konservburkar. Varje rulle väger mellan 6 och 30 ton och kräver en varsam lasthantering. Godset lagras i hamnmagasin i Halmstad och omlastas sedan ombord på tåg eller lastbil för vidare transport till olika destinationer i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

– Vi gläder oss åt en mycket god tillväxt i stålsegmentet och investerar nu för att öka kapaciteten och stärka erbjudandet och servicen till såväl befintliga som potentiella kunder på import- och exportsidan, säger Björn Alvengrip, vd på HallandsHamnar.

– Med den nya kranen ökar vi lyftkapaciteten med 30 procent och kan snabba upp hanteringen av godset betydligt. Vikten på varje enhet stålråvara förväntas öka markant de kommande åren, vilket ställer nya krav på vår hantering. Den nya kranen ger en mer driftsäker hantering även i de högre viktklasserna, fortsätter Björn.

Ordern har tilldelats det finska företaget Mantsinen känt för sina robusta kranar och verktyg inom stål- och timmerhantering. Kranen är en dieselhydraulisk vikarmskran och kan lyfta upp till 50 ton och kommer att köras på syntetiskt bränsle. Leverans beräknas ske i augusti 2022

– Vikarmskranen kommer att kunna nyttjas i både styckegods- och bulksegmentet, vilket ökar flexibiliteten i dessa segment avsevärt, säger Björn.

Bulk- och styckegodssegmentet ingår i HallandsHamnars breda fullserviceerbjudande som bland annat innefattar skrotfraktioner, skogsprodukter, pappersmassa, containers, färjetrafik, RoRo, bilimport, och projektlaster.