Ny modern frakt- och passagerarfärja trafikerar Östersjön

Nya färjan Stena Livia sjösätts på Östersjön. Foto: Stena Line

Färjerederiet Stena Line fortsätter sin planerade expansion på Östersjön och avslöjar nu namnet på en ny modern frakt- och passagerarfärja som ska börja segla på Östersjön från och med mitten av april. Nytillskottet Stena Livia kommer inledningsvis att trafikera linjen mellan Nynäshamn/Norvik och Ventspils i Lettland tillsammans med systerfartyget Stena Flavia.

Stena Line avslöjade under hösten 2020 sina expansionsplaner för Östersjön med nya, större och modernare fartyg på rederiets båda färjelinjer från Lettland under 2021. Stena Line har trafikerat de båda linjerna mellan Nynäshamn-Ventspils och Travemünde-Liepaja sedan 2012 och de är idag en viktig del av det Europeiska logistiknätverket och knyter ihop Baltikum, Ryssland och CIS-länderna med Sverige, Tyskland och övriga Europa.

Som en del av expansionen på Östersjön ansluter nu den moderna frakt- och passagerarfärjan Stena Livia. Från mitten av april börjar hon trafikera linjen mellan Nynäshamn, Stockholm Norvik Hamn och Ventspils tillsammans med systerfartyget Stena Flavia.

– Vi har sett en ökad efterfrågan från våra kunder runt hela Östersjön och vi fortsätter därför att utveckla fartygsflottan. Jag välkomnar stolt vårt senaste tillskott Stena Livia”, säger Johan Edelman, ansvarig för Stena Lines linjer till och från Lettland.

Senare under 2021 ersätts Stena Livia och Stena Flavia på linjen Nynäshamn-Ventspils av de 222 meter långa moderna fartygen Stena Scandica och Stena Baltica vilket kommer att öka kapaciteten med 30 procent.

Stena Livia och Flavia flyttas då istället till Stena Lines linje mellan Travemünde i Tyskland och Liepaja i Lettland där de kommer att öka kapaciteten på linjen med hela 40 procent samtidigt som de kortar restiden betydligt, från 27 till 20 timmar.