Southamptons hamn satsar på privat 5G

5G möjliggör nya teknologier som real-time analytics, Internet of Things och maskininlärning. Foto: ABP

Verizon Business och den brittiska hamnoperatören Associated British Ports, ABP, ska införa en privat 5G-plattform vid Southamptons hamn. 5G-Plattformen, som levereras i samarbete med Nokia ska förse en av Storbritanniens mest trafikerade hamnar med en mycket snabb och säker privat nätverkslösning.

ABP hanterar 21 hamnar, inklusive Southamptons hamn som är Storbritanniens främsta exporthamn. Exportvaror till ett värde av 40 miljarder brittiska pund per år hanteras via hamnen som är en viktig knytpunkt för försörjningskedjor för landets tillverkande industri. Det är även den största hamnen för bilbranschen och för kryssningar där 900 000 bilar och miljontals passagerare passerar varje år. Det nya kontraktet innebär att Southamptons hamn blir den första hamnen på fastlandet i Storbritannien med ett privat 5G-nätverk.

Verizons privata 5G-nätverk är grunden för en infrastruktur som är helt inriktad på edge computing och som möjliggör extremt låg latens, bättre säkerhet och mer bättre anpassningsmöjligheter för partners, säger Tami Erwin, CEO, Verizon Business.

Verizons privata 5G-plattform ger ABP ett pålitligt och säkert trådlöst nätverk för hamnens östra och västra områden. Därigenom kan all datakommunikation samordnas i ett enda nätverk och därmed minska komplexiteten att öka såväl stabiliteten som säkerheten. Nätverket kommer inte bara att förbättra wifi-prestandan, utan också möjliggöra införandet av nya teknologier som real-time analytics, Internet of Things och maskininlärning. Det öppnar upp för nya tjänster i en nära framtid, såsom spårning av gods, hantering av självstyrande fordon, hantering av arbetsflöden, prediktivt underhåll av maskiner och säkerhetsarbete.

– Att bygga en flexibel och pålitlig teknologiplattform för att möta kundernas efterfrågan är en grundsten i vår strategi, och att vara den första hamnoperatören på fastlandet i Storbritannien att erbjuda kunderna ett privat 5G-nätverk är en fantastisk milstolpe för ABP, säger Henrik L. Pedersen, CEO på ABP.