Premiär för 5G i Kalmar

I dagsläget finns Telias 5G-nät i 21 svenska städer, Arkivbild

Telia tänder upp Kalmars första publika 5G-nät och snabbare och bättre uppkoppling, med start i stadskärnan. Tack vare tillgång till spektrum i 5G-auktionen kan Telia nu lansera 5G i Kalmar. Det nya 5G-nätet som i nuläget täcker delar av stadskärnan kommer bidra till bättre och snabbare uppkoppling där många människor är i rörelse samtidigt.

– Kalmar är en universitetsstad som också är ett populärt resmål och som har ett starkt lokalt näringsliv. En väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät är av stor betydelse för Kalmar och Sveriges fortsatta digitala utveckling. Det känns därför väldigt bra att vi idag lanserar Kalmars första 5G-nät, säger Staffan Åkesson, Teknisk chef, Telia Sverige.

Utbyggnaden av 5G fortsätter i Kalmar och i resten av Sverige under kommande år. I dagsläget finns Telias 5G-nät i 21 svenska städer, inklusive Kalmar. Redan 2023 kommer det att täcka mer än 90 procent Sveriges befolkning. När arbetet är klart 2025 kommer Telias 5G-nät, precis som 4G-nätet, täcka mer än 90 procent av Sveriges yta och mer än 99 procent av dess befolkning.

Telias 5G-nät bidrar till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs av 100 procent förnybar el. 5Gs unika tekniska egenskaper krattar manegen för mer innovation och fler digitala tjänster inom flera olika delar av samhället. Ta till exempel autonoma transporter, automatiserad produktion, smartare elförbrukning, distansvård och helt nya spelupplevelser i mobilen.