Hemarbete öppnar för säkerhetsrisker och IT-bedrägerier

För kriminella är Covid-19 en tillgång. Arkivbild

Även om den påbörjade vaccineringen gör att vi kan se ljuset i tunneln kommer vi sannolikt att arbeta hemifrån ett bra tag till. Och ett omfattande distansarbete betyder också fortsatta utmaningar för IT-säkerheten. Barracuda Networks Peter Gustafsson kommenterar utvecklingen och trenden:

– Vi kan förvänta oss en ökad användning av onlinetjänster och applikationer som behövs för distansarbete också i år. Det innebär stora investeringar i molntjänster som ska effektivisera processer och förenkla arbetet både nu och när vi lämnar pandemin. En fördel med det nya arbetssättet är att företag nu har mer kunskap om hur man säkrar distansarbetet jämfört med för ett år sedan. Samtidigt är nackdelen med ökad säkerhetsrisk uppenbar och cyberkriminella har ofta en förmåga att ligga steget före och angripa den svagaste länken.

För kriminella är Covid-19 en gåva som tyvärr fortsätter att bidra till att de kan lura av människor pengar och personlig information. Vi kan också räkna med att bedragare försöker ta rygg på legitima kampanjer som rör vaccination och skyddsåtgärder.

När det gäller nätfiskeattacker bygger de på att mottagaren klickar på en länk – och även om kunskaperna ökar får vi tyvärr räkna med att människor fortsätter att gå i den fällan. Det finns samtidigt misstag som kan få konsekvenser för många fler än e-postmottagarna själva.

Molnbaserade applikationer har blivit allt viktigare för företag under pandemin. Många verksamheter, från restauranger till banker, har utvecklat egna appar för att nå kunderna enklare och mer effektivt. Den här trenden kommer att fortsätta under 2021. Problemet är att många appar levereras med felaktig kod som i sin tur öppnar för attacker.

Även om ransomware-attackerna mot större företag oftare får rubriker riktar sig majoriteten av angreppen mot mindre företag. Under tredje kvartalet 2020 stod organisationer med upp till 100 anställda för 32 procent av attackerna och de med upp till 1 000 anställda för 73 procent. Medelstora företag som bedöms ha tillgångar i form av pengar och information får därför finna sig i att vara tacksamma måltavlor även under det kommande året.

– På många sätt kommer hoten att se ganska bekanta ut för IT-säkerhetsansvariga. Det finns förstås fördelar med det, men det finns inget utrymme för att slå sig till ro. Med tanke på de prövningar många företag och medarbetare redan utsatts för är det extra viktigt nu att få återhämta sig utan att drabbas av framgångsrika cyberattacker, avslutar Barracudas Peter Gustafsson.