Etablerar laddnätverk i Norge

25 nya laddstationer kommer göra det enklare att köra elbil och få fart på den gröna omställningen i norra delen av landet. Foto: ABB

ABB levererar snabb- och högeffektsladdare till laddnätverket i Norge. Ishavskraft blir operatör och lokala elleverantörer står för den närproducerade gröna elen. Ytterligare ett hinder har passerats för att nå målet att alla nya bilar som säljs i Norge från och med 2025 ska vara utsläppsfria. Andelen elbilar i landet har passerat 10 procent och runt hälften av alla nya bilar som säljs idag är utsläppsfria. Ett omfattande laddningsnätverk med 25 laddstationer i nordöstra delen av Norge kommer lägga grunden för ökad försäljning och användning av elbilar i området.

– Nu blir det enklare att köra eldrivet i Troms och Finnmark, och många kommer känna sig tryggare i att investera i en elbil, säger klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn till Enova, som stödjer utbyggnaden av laddningsnätverket.

Varje laddstation får en ABB-snabbladdare på 50 kilowatt och en ABB-högeffektsladdare på 175 kW som kan uppgraderas till 350 kW.

– När det nya laddningsnätverket är klart runt årsskiftet kommer det finnas ABB-laddare som pärlor på ett snöre, från syd till nord, säger Gøran Salomonsen, vd för ABB Electrification Norway. ”Elbilister kan därmed köra genom hela Norge med el från våra laddare i batteriet, Gøran Salomonsen tillägger att nollutsläppsbilar stödjer flera av FN:s hållbarhetsmål.

Varje laddstation får även två normalladdare på 22 kW. Det innebär att totalt sex bilar kan laddas samtidigt. Installationerna påbörjades i augusti och väntas vara färdiga vid årsskiftet.

– Detta är ett väldigt spännande samarbete. Tillskottet av nya laddstationer kommer betyda mycket för Nordnorge”, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobility hos Vattenfall. ”Vattenfall har som mål att lägga grunden för ett fossilfritt liv. Att man nu kan köra fossilfritt med el hela vägen till Nordkap känns helt rätt.”