Hisingsbrons lyftspann monteras

Hisingsbrons hjärta, det 750 ton tunga lyftspannet, monteras. Foto: Göteborgs Stad

Lyftspannet, Hisingsbrons hjärta, monteras under hösten. Lyftspannet är den sista pusselbiten på den del av bron som går över älven, med den på plats länkas staden samman över älven.

Sedan lyftspannet kom på ett skepp från Sevilla i början av augusti har förberedelserna inför monteringen pågått för fullt. Den 750 ton tunga stålkonstruktionen har fått beläggning, temporära räcken och kontaktledningsstolpar.

Lyftspannet roteras 90 grader på den stora Nordsjöpråmen, som nu ligger vid Gullbergsstrandskajen, och med hjälp av bogserbåtar bogseras spannet och placeras mellan två av pylonerna i farleden och planen är att lyftspannet ska flyttats från pråmen till sitt slutliga läge i bron.

Sedan fortsätter arbetet mellan tvärbalkarna och då ska lyftspannet hängas i temporära linor med hjälp av lindomkrafter och placeras i rätt läge mellan pylonerna. Delar av maskineriet kommer att installeras och gångbanebryggor monteras.

Sedan följer omkring en månads arbete med montering av permanenta linor och installation och provkörning av maskineriet. Då kommer lyftspannet att vara i upphissat läge hela tiden.