Tyréns utvecklar ny teknik för sanering av förorenad mark

Projekt för att digitalisera saneringsprocessen. Foto: Tyréns

GeoBIM-konceptet används idag för att samla in, analysera och visualisera all data som samlas in inom geoteknik, geohydrologi, miljögeoteknik, bergteknik och geofysik. Projektet att utveckla GeoBIM-konceptet med tillämpning inom området förorenad mark, med fokus på att digitalisera saneringsprocessen, får nu 2,5 miljoner kronor i FoU-anslag från Smart Built Environment.

Idén föddes vid användningen av GeoBIM som informations- och kommunikationsplattform vid saneringen av det förorenade området Godisfabriken i Gävle under 2019. Där blev det tydligt att en digitalisering av saneringsprocessen leder till stora vinster när det gäller både kvalitet och effektivitet. Genom att alla aktörer i projektet via enbart sin vanliga webbläsare kontinuerligt i 3D hade full koll på vilka delar som var urschaktade och vilka som var återfyllda skapades det en stor trygghet i hela projektorganisationen.

Målsättningen är att utveckla robust teknik och metodik för att med GeoBIM som kärna redan från utredningsskedet inför en sanering bygga upp en digital databas med tillhörande 3D-modell. Den vidareförädlas sedan under saneringen för att slutligen kunna levereras till fastighetsägaren som en digital förvaltningsmodell som verifiering på vad den färdigsanerade fastigheten har återfyllts med.

– I projektet kommer bland annat automatgenererade digitala schaktmodeller och volymberäkningar att testas. Tester med uppkopplade entreprenadmaskiner kommer också att göras. Målsättningen är att kunna visa att den överblickbarhet över föroreningsstatus som GeoBIM-konceptet och en digital 3D-modell medger, kan användas som underlag vid upphandling av entreprenör, säger Mats Svensson, projektledare på Tyréns.