Trafikverket: Tågen är i tid under pandemin

Fredrik Sandberg/TT: De svenska persontågens punktlighet har förbättrats. Arkivbild.

De svenska persontågen kommer i tid. Under juli månad kom 95 procent tågen i tid eller inom fem minuters marginal från utsatt tid, vilket är en förbättring jämfört med första halvåret 2020, då siffran legat på 93,8 procent. Det innebär att man når det uppsatta målet för punktlighet sedan Trafikverket 2013 började mäta på det här sättet.

Trafikverket har jobbat bland annat med att planera banarbeten så störningarna blir så små som möjligt och med att planera tidtabellen bättre uppger generaldirektör Lena Erixon. Även godstrafiken har förbättrat sin punktlighet och når högsta siffran hittills – 88,4 procent av tågen anlände inom tidsmarginalen i juli månad.

Minskat resande

Att resandet gått när Sverige varit lamslaget av coronapandemin är en betydande faktor. Mellan april och juli har Trafikverket sett en minskning av trafikvolymerna på mellan 10 och 20 procent, i juli stannade minskningen av något, med 11,7 procent lägre trafikvolym jämfört med samma månad förra året.

Det är lite mer luft i systemet och då är det mindre känsligt för störningar, säger Lena Erixon.

Nått gräns

Hon är tydlig med att kapaciteten för den svenska järnvägen måste byggas ut. På stambanorna, vid vissa regionala banor och på sträckor där det fortfarande är enkelspår är det trångt. Samtidigt förändras vårt resande, flygtrafiken är hårt begränsad på grund av coronpandemin och många vill se ökad tågtrafik av klimathänsyn.

Vi har haft en fördubbling av persontrafiken sedan 1990-talet, samtidigt som utbyggnaden har varit begränsad. Vi har nått en gräns där det är svårt att få in fler tåg. Ska vi ha en punktlig och stabil trafik så behöver vi också bygga ut kapaciteten, säger Lena Erixon.