Tre lanserar 5G i nya stadsdelsområden

5G på Kungsholmen, i Kista, Bagarmossen, Bromma och Solna. Foto: 3G

I december förra året var Tre först i Sverige med att låta konsumenter testa 5G- då i södra Stockholm. I dag aktiverar Tre även 5G på Kungsholmen, i Kista, Bagarmossen, Bromma och delar av Solna. Med totalt 460 stycken 5G-master, varav 200 i Stockholm, har Tre startat en kraftfull satsning på utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige. Tre har även lanserat 5G i Malmö, Lund, Helsingborg, Uppsala och Västerås.

– Vi är stolta över att ha varit en drivande kraft bakom 5G-utbyggnaden i Sverige och ser fram emot att fortsätta driva utvecklingen. Vårt 4G-nät är mycket konkurrenskraftigt, inte minst i större städer, och vi har lika höga ambitioner med 5G, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige.

Nätet, som aktiveras i Tres befintliga frekvensspektrum, är stabilare, något snabbare än 4G samt har lägre svarstider och mindre störningar. 5G är även en mer energieffektiv teknik i jämförelse med tidigare generationer av mobilnät. De riktigt höga hastigheterna - många gånger snabbare än 4G - kommer att börja byggas ut runt årsskiftet när Post- och Telestyrelsen gör fler och större 5G-frekvenser tillgängliga för alla operatörer.

– Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga runt årsskiftet kommer våra kunder att kunna få betydligt snabbare hastigheter än 4G, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.