Peab flyttar landningsbana i Linköping

Peab bygger ut Saabs landningsbana i Linköping. Foto: Peab

Peab ska i samverkan med Saab AB flytta och bredda den befintliga start- och landningsbanan vid Saab Airport i Linköping. Kontraktssumman uppgår till 190 miljoner kronor.

Flytten av start- och landningsbanan minskar bullret över staden och ger Linköping möjlighet att växa. Projektet innebär att den befintliga banan flyttas 600 meter i östlig riktning från staden. Den anpassas även till gällande regelverk som möjliggör för större flygplan att starta och landa.

– Vi är stolta över att vara delaktiga i utvecklingen av flygplatsen tillsammans med Saab. Vi är en lokal samhällsbyggare och en av anledningarna till att vi fick entreprenaden är att vi har de resurser som projektet kräver inom Peab. Detta är vad vi kallar ett närproducerat samhällsbygge, säger Lars Lind, arbetschef på Peab.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Peab som partner. Peab har tidigare gjort ett större arbete på landningsbanan vilket fallit väl ut. Att arbeta på ett projekt när Saab har igång full flygprovverksamhet ställer särskilda krav säger, Torbjörn Nibelius, koncernfastighetschef på Saab.

Uppdraget är en utförandeentreprenad. Byggstart ägde rum i april 2020 och projektet beräknas vara helt klart under hösten 2022.