Slussbron äntligen på väg

Slussbron på väg mot Stockholm. Foto: Skanska

Spansk media rapporterar att fartyget Zhen Hua som transporterar bron som ska monteras vid Slussen i Stockholm befinner sig söder om Marbella sedan 14 dagar i avvaktan på bättre väder i Biscaya och på Atlanten. Förhoppningsvis ska Slussbron nu vara på väg mot Stockholm. Det säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig Slussen vid Exploateringskontoret, till Svenska Magasinet .

– Det är ett speciellt fartyg där bron är monterad på pontoner och dessa är i sin tur monterade på fartyget. Det är sex meters fribord vilket betyder att är det en våghöjd på åtta meter så är det inte så bra. Det är just detta som har varit avgörande, förklarar Eva Rosman för Svenska Magasinet.

Fartygets konstruktion och lasten gör den extra väderkänslig. Dessutom gör bredden på lasten att fartyget inte kan gå in i vilken hamn som helst. Bron vilar på pontoner. Fartygets bredd är 43 meter medan bron är 53 meter bred och sticker ut längs sidorna. Det gör det svårt att gå in i hamn och det är inte alla hamnar som kan ta emot fartyget.

Bron beräknas nu vara framme i Stockholm den 22 februari.