Svenskt och finskt samarbete kring storskalig batteriproduktion

Nyckeln till ett koldioxidneutralt samhälle är elektrifiering och lagring av förnybar energi, menar Northvolt, som just nu går vidare med åtta svenska samt två finska kommuner/ kommunsamarbeten för att hitta den optimala platsen för storskalig batteriproduktion.

Åtta svenska kommuner: Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping, Skellefteå och Västerås, är med i samtalen kring var fabriken ska byggas. Även Kotka-Hamina och Vasa i Finland är med i beslutet.

– Vi står inför en unik möjlighet att bygga upp en ny industri som bidrar till att påskynda omställningen till ett fossilfritt samhälle, som samtidigt bidrar till att skapa utveckling, tillväxt och tusentals nya jobb. Vi har pratat med ett fyrtiotal kommuner och går nu in i djupare samtal med åtta svenska och två finska kommuner. Det är en process med högt tempo, vilket är helt nödvändigt för att vi ska kunna inta en ledande roll på den europeiska marknaden, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Projektet präglas av exceptionellt höga fysiska krav enligt Northvolt samt krav på logistiska förutsättningar som närhet till hamn, tågförbindelser och internationell flygplats.