Norges största vattenkraftverk är projekterat av Norconsult

Norges största vattenkraftverk är invigt. Foto: Norkonsult

Nu är Norges största vattenkraftverk Vamma 12 invigt, där Norconsult har varit ansvariga för hela projekteringen. Invigningen gästades av Norges statsminister Erna Solberg. Vamma kraftverk ligger vid Glomma, 18 kilometer söder om sjön Øyeren i Askim och Skiptvet kommun. Kraftverket är Norges största vattenkraftverk och har en kapacitet på 500 kubikmeter per sekund och 127 megawatt installerad effekt. Hela projektet omfattar en kostnad på nära en miljard norska kronor.

– Det har varit ett stort och spännande projekt att medverka i. Det har varit ett bra samarbete och en konstruktiv dialog med kunden hela vägen, och vi är stolta över att ha varit ansvariga för hela projekteringen av detta banbrytande projekt, säger Franziska Ludescher-Huber, uppdragsledare på Norconsult AS.

Norconsult har varit en tvärdisciplinär, rådgivande teknikkonsult för Vamma 12-projektet från förstudien som startades 2011 till slutet 2019.

– Det är ett stort team av kompetenta människor som under en lång tid har utfört projektering inom alla tekniker i ett omfattande och komplext vattenkraftverk. Projektet har varit banbrytande som det första stora vattenkraftsprojektet som använde BIM på ett sätt som gjorde pappersritningar överflödiga. Norconsult har lett detta arbete på ett imponerande sätt, säger projektledare Fidjar Molle från E-CO som är beställare.

– Jag är mycket nöjd med det arbete som Norconsult har gjort och det samarbete vi har haft i projektet. På E-CO: s vägnar vill jag tacka alla anställda på Norconsult som var och en bidrog på sitt sätt för att förverkliga denna fantastiska anläggning. Ett särskilt tack till uppdragsledare Franziska Ludescher-Huber och projekteringsledare Egil Rune Skjolden som har lett projektteamet på Norconsult på ett enastående sätt.