Hela denna vecka pågår konferensen Energikonferansen ONS i Stavanger som handlar om hur rymdteknik kan användas inom energisektorn och vice versa.
- Den gemensamma nämnaren mellan rymdteknik och off-shore-teknik är de extrema förhållandena, säger Bjørn Ottar Elseth på Norsk Romsenter, norska rymdstyrelsen. Han är organisationens representant i föreningen Think outside the Planet som anordnar konferensen.
Think outside the Planet har som målsättning att främja teknologiöverföring mellan rymden och off-shore-industrin. I samarbetet deltar bland andra ESA, Statoil, Telenor och Kongsberg AS.
Rymdteknologi måste tåla extrema påfrestningar och fungera väl utan tillsyn under lång tid. Tekniken utformas speciellt med tanke på de förutsättningarna. För olje- och gasindustrin är förhållandena liknande och här finns också kraven på att tekniken måste klara ofta besvärliga yttre förhållanden, som stora havsdjup och dåligt väder. Utgångspunkten för Think outside the Planet är att teknik som ursprungligen varit påtänkt för rymden kan anpassas till olje- och gas-industrin och även tvärtom. På så sätt skulle både produktionstid och kostnader kunna minskas.
Ett exempel är det norska företaget Marinteks logistiksystem som från början var utvecklat för off-shore-industrin, men som idag används för att styra laster upp till den internationella rymdstationen. Ett annat exempel är AISSat, en norsktillverkad satellit som använder systemet AIS, som gör det möjligt för fartyg att se varandra via radar.