H+ är ett av Sveriges mest spännande stadsförnyelseprojekt. Under den kommande 20-årsperioden ska Helsingborgs södra centrala stadsdelar utvecklas och förnyas. Begreppet H+ har vuxit fram som ett resultat av flera visionära projekt och arbeten.
Namnet H+ syftar till att Helsingborg kommer att växa, förnyas och tillföras nya kvaliteter. Namnet anknyter också till de tidigare bomässorna i Helsingborg, H55 och H99.
Infrastrukturen i H+ området består idag av färjelägen, trafikleder och järnväg. Spårområdet och rangerbangården klyver området i en klar östlig och en västlig del och flera barriärskapande och viktiga leder för transporter till och från staden och hamnen delar området i en nordlig och en sydlig del. Strax söder om området ligger Ramlösa station, en viktig bytespunkt för lokal buss- och tågtrafik.
H+ området omfattar cirka en miljon kvadratmeter mark och kan delas in i tre delområden från norr till söder; Södra hamnen, Söder och Gåsebäck.
Södertunneln en förutsättning för H+
Södertunneln har en nyckelroll i H+ projektet. I dag utgör järnvägen söder om Knutpunkten tillsammans med Malmöleden en barriär som skiljer stadens södra delar från vattnet. En förutsättning för utbyggnadsstrategin är att järnvägen flyttas ner i en tunnel under mark. Då blir det meningsfullt att bygga om Malmöleden till stadsgata med allé och korsande gator.
På så sätt blir det också möjligt att binda ihop dagens Centrum och Söder med H+ området och skapa ett sammanhängande centrum i Helsingborg.
Södertunneln blir 1,3 kilometer lång och leder fram till befintliga spår på Västkustbanan norr om Ramlösa station. Byggtiden är beräknad till sex år med planerad byggstart 2012. Södertunneln utformas så att förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör ska kunna förverkligas utan större avstängningar av trafiken på Västkustbanan. Södertunneln ska också ligga på tillräckligt avstånd från exempelvis gamla Tretornfabriken så att större delar av tunnelanslutningarna kan byggas i ett senare skede eller redan i samband med Södertunneln.
Man behöver också säkra möjligheten att kunna bygga ut Knutpunkten med ytterligare spår och perronger för att inte skapa en flaskhals i järnvägssystemet.
Södertunneln förbereds för en fast förbindelse till Danmark genom att den till en början får två spår som är anpassade så att en framtida tunnel under Öresund kan anslutas på sträckan. Det kräver vissa åtgärder i tunnelkonstruktionen och att avstånd hålls till omgivande byggnader.
Södertunneln byggs för att vara så säker som möjligt. För att det ska gå snabbt att evakuera alla i tåg som fått stopp i tunneln vid ett tillbud byggs fyra nödutgångar längs med sträckan.
Tunneln når markytan igen vid Jutefabriken, ca 1,3 km söder om Helsingborg. C, därefter fortsätter järnvägen som idag.
Att bygga Södertunneln beräknas kosta omkring 2,3 miljarder kr inklusive föreberedelserna för en fast HH-förbindelse och en utbyggnad av Helsingborg C. Det fortsatta arbetet koncentreras på att utveckla de principer som ligger till grund för det genomförandeavtal som Helsingborg stad och Banverket undertecknade våren 2010.
Helsingborg stad finansierar Södertunneln i princip på egen hand. Statligt bidrag för bygget utgår med 100 miljoner, för standardhöjande åtgärder på Helsingborg C.
Gatu- och parkupprustning
Helsingborg är en segregerad stad där framför allt de södra stadsdelarna har brottas med hög arbetslöshet, butiksnedläggningar och en sliten stadsmiljö. Därför har Helsingborgs stad investerat cirka 300 miljoner kronor under de senaste åren för att upprusta gator, torg och parker. Den negativa utvecklingen på Söder har avstannat och kan behöva en liten knuff för att påbörja en positiv utveckling. Stadsdelen kommer att genomgå en omvandling likt Södermalm i Stockholm, Gamla Väster i Malmö och Västerbro i Köpenhamn.
Knutpunkten stadens mötesplats
Helsingborgs kollektivcentrum, Knutpunkten är en av Sveriges större trafikanläggningar med ca 45 000 besökare per dag och också en viktig mötesplats i Helsingborg. Anläggningen knyter samman färjetrafik, fjärrtåg, regionaltåg, fjärrbussar, regionbussar och stadsbussar mitt i Helsingborgs centrum. Knutpunkten är också en del av stadskärnan med sitt utbud av matställen, handel, kontor och hotell.
Resandeökning
Resandet med kollektivtrafik i Skåne har ökat drastiskt sedan Knutpunkten byggdes och resandeprognoser tyder på en fördubbling av resandet fram till 2020. När Knutpunkten byggdes för 20 år sedan dominerade färjetrafiken, men idag är tågtrafiken störst.
Idag vänder sig Knutpunkten strukturellt helt åt norr och öster men kommer i framtiden att öppnas upp mot nya bostäder, arbetsplatser och utökad handel i de södra centrala stadsdelarna.
Upprustningsprogram
Knutpunkten står inför stora utmaningar och förändringar. Nyligen färdigställdes ett program som beskriver mål som ska styra de åtta intressenterna i anläggningen Knutpunkten.
De åtta samverkande aktörerna är: Banverket, Helsingborgs stad, Region Skåne, Skånetrafiken, Helsingborgs Hamn AB, Scandlines AB och de tre fastighetsägarna Nordic Land, Wihlborgs Fastigheter AB och Fastighets AB Ankaret.
-När Knutpunkten byggdes var anläggningen unik eftersom så många olika trafikslag kunde sammanföras på en plats. Funktionen som samlingspunkt ska vi behålla och vidareutveckla så att byten mellan trafikslagen blir enklare, säger Håkan Asmoarp, projektledare för H+ projektet på Helsingborgs stad.
Håkan Asmoarp fortsätter:
-Genom den intensiva färjetrafiken är Knutpunkten för många det första mötet med Sverige. Det är dags att låta byggnaden bli den mötesplats och nav som läget påkallar.
-När Helsingborgs centrum nu expanderar i sydvästlig riktning blir Knutpunkten länken mellan den nya bebyggelsen i H+ området och ”gamla staden” och byggnaden måste öppna sig och förmedla det uttrycket åt alla håll, fortsätter Håkan Asmoarp.
Nya entréer
När nya Knutpunkten öppnas upp med nya entréer mot söder och ut mot Trädgårdsgatan, där den gamla centralstationen låg, får denna stadsmiljö från mitten av 1800-talet sin ursprungliga betydelse återställd med parkstråk som leder ned mot stationen.
Perrongerna i Knutpunkten kommer att förlängas och få en ny, ljus entré vid Stadsparken. Förlängningen ska underlätta utbyggnaden av dubbelspår norr om Knutpunkten eftersom man då behöver ta bort delar av den norra perrongen.
Depåbangården söder om Helsingborg C flyttas till Raus. Där ställs idag tåg upp i väntan på att sättas i trafik. För vägtrafiken innebär ombyggnaden att Malmöleden smalas av till två körfält men samtidigt öppnas Bredgatan utanför Campus för att det ska bli lättare att nå centrum den vägen. Oljehamnsleden som leder trafiken till och från hamnen och färjorna kommer att hållas öppen under byggtiden, men det kan tidvis bli begränsad framkomlighet.
Vid Campus byggs tillfälliga spår för att tågtrafiken till och från Helsingborg söderut ska fungera normalt under tiden som Södertunneln byggs. Campus får även en tillfällig station för vissa vändande tåg söder om Helsingborg C.