Med duospårväg menas spårvagnar som inte bara körs på tätorternas spårvagnsnät utan även kan trafikera det vanliga järnvägsnätet. I den tyska staden Kassel, har konceptet sedan en tid prövats med stor framgång. Med tåget Regio Citadis kan invånarna i staden ta sig från innerstadens spårvägsnät ut till de lantliga förorterna utan att behöva byta tåg. Det är tack vare hybridfordonen som kör på ström i staden och diesel in den kringliggande regionen.
En duospårvagn, även kallad tram-train, är alltså en spårvagn som kan köra på både spårvägs- och järnvägsspår och därmed kombinerar egenskaper hos konventionella spårvagnar med egenskaper hos pendeltåg. I sin nuvarande form skapades tekniken i Karlsruhe, som var den första tyska staden att 1989 anamma tekniken med att köra duospårvagnar på samma järnvägsspår som annan tågtrafik. Idag finns duospårvagnskonceptet i flera västeuropeiska städer, men även bland annat i New Jersey, USA. I Sverige har VTI genomfört flera tester med att bedriva nämnda trafik, bland annat i Östergötland, för ett antal år sedan.
Mitt i Tyskland
Staden Kassel, med cirka 200 000 invånare, ligger mitt i Tyskland i delstaten Hessen.
Kassel är sammankopplat med Tysklands järnvägsnät via två stationer, Kassel Hauptbahnhof och Kassel-Wilhelmshöhe. Den traditionella Centralstationen (Haupbahnhof) har minskat i betydelse och reducerats till en regional station sedan öppnandet av höghastighetståglinjen Hannover-Würzburg 1991 och dess station Wilhelmshoehe som är förbunden med intercity-kommunikationstjänster till Kassel.
Spårväg passar i stadsbilden
Det var för att höja attraktionskraften och effektiviteten i sin regionala trafiktjänst som Nordhessische Verkehrsverbund (NVV) i samarbete med Kasseler VerkehrsGmbH (KVG) utvecklade ett koncept som skulle göra det möjligt för regionens passagerare att resa med tåg och pendeltåg, från områden utanför Kassel, direkt in i stadens centrum utan att behöva byta tåg. Enligt konceptet skulle spårvagnsnätet i Kassel därmed kunna kopplas direkt ihop med järnvägsnätet i Nord-Hessen. Förutom att det skulle blir mer bekvämt för passagerare som både sparar tid och slipper stressiga byten med de nya spårvagnstågen, passade utformningen också väl in i stadsbilden. I innerstaden är tåget eldrivet och i förorterna kombinerat diesel- och eldrivet
Byggts i Salzgitter
Det var det tyska järnvägsföretaget Regionalbahn Kassel, i samarbete med staden Kassels kollektivtrafikförvaltning, som skrev avtal med Alstom om leverans av de första 28 spårvagnståg för att betjäna staden och dess förorter. Tågen har byggts och designats på Alstoms fabrik i Salzgitter i Tyskland och från Alstoms anläggning i Ridderkerk i Holland kommer det elektriska drivsystemet.
Diesel-hybrider
Hela den luftkonditionerade låggolvsvagnflottan, där varje tågsätt består av tre vagnar, levererades 2004-2005 och består av två vagnstyper som är till synes identiska. Dels nummer 701-718 med ett tvåströmssystem med luftledningar för eldrift på Deutsche Bahns (DB) spår (15 kV AC) och Kassels spårvägssystem (750V DC). Dels vagnar som är diesel-elhybridfordon, 751-760. De sistnämnda behövs för att tågen bland annat ska kunna köra till Wolfhagen, en förstad till Kassel, utan orimligt höga kostnader för att elektrifiera spåret.
Dessa tåg är utrustade med dieselmotorer monterade på taken för att bibehålla låggolvsprofilen och har just hybriddrift (el-dieseldriven) för körning utan extern strömkälla eller via 750V luftledningar. Hybriderna används också, vilket var ett krav, på linjer med luftledningar.
Till skillnad från andra spårvagnar i Kassel kan Regio Citadis köras i båda riktningarna.
Något färre ståplatser
Vagnarna är inredda med enskilda och dubbla säten. På grund av tvåströmssystemet har hybriderna färre ståplatser (127 gentemot 139), drivsystemet kräver nämligen utrymme för bränsletankar på båda sidor. Båda spårvagnstyperna har bagagehyllor, handikapplatser och utrymmen för att ställa cyklar och barnvagnar. Mittenvagnen har säten som är anpassade för längre resor. Varje vagn är utsmyckad med illustrationer och namn som väcker associationer till Bröderna Grimm som bodde i Kassel.
Källor: Alstom, VTI, Lightrail.se