Gigantiska ridåer av kallt stoft som sträcker sig genom vår galax avslöjas i en ny bild från ESA: s Planck-satellit. Analyser av dessa strukturer kan bidra till att identifiera de krafter som formar vår galax och hur stjärnor bildas.
Det rymdbaserade teleskopet Planck är byggt för att ge svar på de största mysterierna inom kosmologin. Hur har universum bildats? Hur fick galaxerna sin form? Denna nya bild utökar vår kunskap om de kalla stoftstrukturerna i vår egen galax.
– Vad som gör att dessa strukturer fått just dessa former har man inte förstått, säger Jan Tauber, ESA:s projektchef för Planck.
Bilden visar fiberliknande strukturer av stoft. Bilden är färgkodad för att urskilja olika temperaturer av stoft. Vit-rosa toner visar stoft ett tiotal grader över absoluta nollpunkten, medan de mörkare färgerna visar stoft på ca -261 ° C, endast ca 12 grader över absoluta nollpunkten. Det varmare stoftet är koncentrerat till mittenskiktet medan stoftet upptill och nedtill är svalare.
Fläckarna på bilden är täta anhopningar av materia där man antar att stjärnor kan födas. När de täta anhopningarna krymper blir de tätare och bättre på att skydda sina innandömen från ljus och annan strålning. Det gör det möjligt för dem att svalna av lättare vilket påskyndar deras kollaps.