Cannabisodlingar spåras från rymden

En ny turkisk mjukvara gör det möjligt att med satelliter spåra cannabisodlingar och minfält från rymden. Och inte bara det: även kemiska och biologiska vapen i vatten ska gå att avslöja med den nya programvaran.

När turkiska polisen i juli lyckades spåra upp och krossa stort nätverk för narkotikahandel, med en omsättning på 1,7 miljarder dollar, användes programvaran. Knarkodlingarna, som ägdes av det kurdiska terroriststämplade partiet PKK, spårades när man granskade satellitbilder. Omkring 2000 poliser och soldater med helikoptrar och pansarfordon genomförde operationen i ett 150 kvadratmeter stort område, uppger den turkiska tidningen Daily Zaman.

Daily Zaman vill av säkerhetsskäl inte uppge namnet på företaget bakom programvaran. När programvaran presenterades nyligen sade en ingenjör att det mest uppseendeväckande när man granskar satellitbilder, är att inte bara Turket har stora narkotikaodlingar utan även de omgivande länderna Syrien, Irak, Iran och Armenien. Vissa av dessa odlingar kamoufleras som växthusodlingar.