Satellitbilder avslöjar "bortglömd" civilisation

Copyright: Google 2011 Copyright bild: Digital Globe

Satellitbilder har avslöjat nya bevis för en föga känd civilisation mitt i Sahara, i Libyens sydvästra hörn. Bilder som troligen kommer att skriva om landets historia. Gaddafis fall har öppnat vägen för arkeologer att utforska landets förislamiska arv.

Med hjälp av satellitbilder har ett brittiskt forskarteam upptäckt mer än 100 befästa gårdar och byar med slottsliknande strukturer samt flera städer. De flesta har daterats till åren 1-500 e.Kr.

Dessa "förlorade städer" byggdes av en rätt okänd, forntida civilisation kallad Garamantes.

Forskarna från University of Leicester har identifierat lera efter tegelrester från ett slottsliknande komplex med väggar som fortfarande är uppresta och upp till fyra meter höga. Spår av bostäder, kyrkogårdsrösen, brunnar och sofistikerade bevattningssystem har också upptäckts.  

– Satellitbilder har gett oss möjlighet att täcka en stor region. Mycket tyder på att klimatet inte har förändrats under årens lopp och vi kan se att detta ogästvänliga landskap utan nederbörd en gång var mycket tätt bebyggt och uppodlat, säger Martin Sterry, ansvarig för mycket av bildanalysen och –tolkningen  vid University of Leicester.

Resultaten sätter i fråga den gängse uppfattningen,  som går ända tillbaka till romartiden, enligt vilken Garamantes-folket var barbariska nomader och bråkmakare vid randen av det romerska riket.