Telia flyttar beslut till ledningen

Telia Soneras vd Lars Nyberg. Foto: Telia Sonera

Om regimer begär att få tillgång till nät eller vill stänga av sajter ska besluten framöver fattas av koncernledningen. Det sade Telia Soneras vd Lars Nyberg inför ett möte med de 20 största aktieägarna.

Telia ska också göra en genomgång av hur bolaget arbetar för mänskliga rättigheter i de länder där man finns.

– De här frågorna har inte varit högst upp på min dagordning. Men det är uppenbart att inte bara våra aktieägare utan också våra kunder tycker att det här är viktigt, sade Nyberg på en pressträff.

Den första åtgärden för koncernledningen blir att säkerställa att den begäran man fått verkligen följer lagar och regler, skriver Telia i ett pressmeddelande. Gör den inte det kan Telia vidta ett antal åtgärder, till exempel överklaga beslutet, föra en dialog med myndigheten eller använda diplomatiska kanaler.

Koncernledningen är medveten om att även när det lokala regelverket följs finns risker att de begärda åtgärderna står i konflikt med mänskliga rättigheter.

Att frågorna i framtiden ska landa hos koncernledningen minskar också risken för lokala påtryckningar mot personalen i länderna.

– Om vi har synpunkter på begäran tror jag att det är lättare för oss i koncernledningen att påverka de här myndigheterna, säger Lars Nyberg.

I de fall Telia ser upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter i ett land ska man också fundera över att lämna landet, enligt Nyberg. Men han anser inte att kränkningar sker på den nivån i något av de länder där Telia har verksamhet i dag. Vitryssland vill han inte kommentera, eftersom Telia inte har operationell verksamhet där.

Telia äger 38 procent av den turkiska operatören Turkcell som i sin tur äger 80 procent av den vitryska operatören Belarusian Telecom (Best).

 (TT)