Södra satsar på RME

Foto: Scania

Som ett alternativ till diesel inför Södra RME, rapsmetylester, för sina egna virkesbilar, lastmaskiner och truckar i Sverige vid fem av sina tankanläggningar. Samtidigt erbjuds transportföretag som har avtal med Södra att tanka RME vid anläggningarna.

– Syftet är att sänka totalkostnaden för Södras bränsle och samtidigt erbjuda ett miljövänligare bränsle, säger Henrik Brodin, projektledare för Södras RME-satsning.

Södra har ingått avtal om leveranser av svensktillverkad RME med BioFuel Express i Landskrona och Ecobränsle i Karlshamn. – Vi ser en ökad efterfrågan på RME och därmed ligger Södras satsning på RME nu helt rätt i tiden. Det känns mycket stimulerande att som utvald leverantör få vara med i utvecklingen av RME, säger Clemen Rasmussen, vd för BioFuel Express.

RME kommer från och med juni att kunna tankas parallellt med diesel vid Södras fem största egna tankanläggningar i Mönsterås, Mörrum, Värö, Kinda och Långasjö.

– Tankanläggningar som tillhandahåller RME har hittills bara funnits på enstaka platser i landet, men det ändrar Södra på nu. Genom att erbjuda RME vid våra tankstationer som är geografiskt spridda över södra Sverige ger vi samma försutsättning att tanka detta förnybara och miljövänliga bränsle som att tanka diesel, säger Henrik Brodin.

Södras målsättning är att RME inom ett år kommer att stå för minst hälften av bränsleanvändningen i Södras svenska verksamhet.