Google Maps för inomhusbruk

Dansk trio. Brain Jensen (Folia), Ulrika Gunnari (Google), Michael Gram (Folia). Foto: Simon Matthis
Mässan på mobilen. Foto: Simon Matthis

Med Google Maps kartor som grund har danska Folia Maps tagit fram inomhuskartor som en mobil-app. Kartorna demonstreras passande nog på GIT-mässan, eftersom det är i just sådana miljöer, mässhallar, som den sortens inomhuskartor efterfrågas.

- Här på mässan är intresset jättestort, berättade Michael Gram, vd för Folia Maps, som på sin Iphone kunde visa var i Elmias mässhall han befinner sig.

Universitet- och högskolemiljöer kan liksom stora mässor vara nog så svåra att orientera sig i. Umeå Universitet har nappat på Folias tjänst och till sommaren ska det vara möjligt att via inomhuskartan söka på till exempel rum.

- Det blir det första storskaliga försök vi gör, berättade Michael Gram som just nu för diskussioner med ett större köpcentrum och ett sjukhus, men av affärsskäl ville han inte avslöja vilka.

Sjukhus, köpcentrum, universitet, mässområden och flygplatser är alla intressanta områden för inomhuspositioner.  På några större flygplatser i USA erbjuder Google Maps själva inomhuskartor.

Till skillnad mot vad man skulle tro är det inte sökning efter lokaler som är drivkraften för inomhuspositionering på sjukhus, utan det handlar om resursoptimering, framhöll Michael Gram.