VST-teleskopet fångar krockar i ung galaxhop

Bild: ESO

ESO: kartläggningsteleskop VST, som ligger vid Paranalobservatoriet i Chile, har avbildat en fascinerande samling av växelverkande galaxer i stjärnbilden Herkules. För det nya kraftfulla teleskopet VST och dess kamera OmegaCAM tog det mindre än tre timmar att ta denna skarpa bild.  

Galaxhopen i Herkules (som också kallas Abell 2151) är en samling galaxer som ligger ungefär 500 miljoner ljusår från oss i stjärnbilden Herkules.  

Den här nya bilden är tagen med teleskopet VST, som är det nyaste tillskottet till ESO:s Paranalobservatorium i Chile. VST är ett kartläggningsteleskop som med 286-megapixelkameran OmegaCAM tar bilder som täcker väldigt stora delar av himlen. I vanliga fall är det bara mindre teleskop som kan få plats med så stora objekt i en och samma bild. VST kombinerar vidvinkelperspektivet med en mycket skarp syn, tack vare de utmärkta observationsförhållanden på Paranal, och kan därför samtidigt ta både skarpa och djupa bilder.

Över hela bilden syns närgångna ”galaxpar“ som var för sig är på väg att smälta samman och bli en enda, större galax. Mängden växelverkande galaxer samt alla gasrika spiralgalaxer gör att galaxerna i Herkuleshopen tillsammans påminner om galaxerna i det tidiga universum. Just därför tror astronomerna att Herkuleshopen är en ganska ung galaxhop.