En tredjedel av Sverige har nu laserskannats för den nya nationella höjdmodellen (NNH). I södra Sverige (Halland, Bleking och Skåne) är den flygburna laserskanningen ett helt avslutat kapitel och modellen är leveransklar. Likaså i Värmland och de kustnära områdena i Västerbotten och Norrbotten.
Modellen har nu testats med avseende på noggrannhet. NNH ger generellt mycket hög geometrisk noggrannhet, men många faktorer kan lokalt försämra kvaliteten, framför allt tät, låg vegetation.
I öppen terräng är det genomsnittliga punktavståndet upp till 1.4 m, vilket är tillräckligt för en generell höjdmodell, men normalt krävs högre punkttäthet för avbildning av träd och byggnader. NNH-data kan till exempel användas för översvämningsanalyser.
En som tittat närmare på NNH-modellen är Helen Rust från karteringsföretaget Blom. Hon har noterat att modellen har svårt att återge byggnader, speciellt med mörka tak.
– Där kan man göra som Blom i Danmark och använda befintlig data i stället och visa alla tak som platta, föreslog hon under GIT-konferensen i Jönköping i år.
Helen Rust har även utvärderat hur NNH-modellen återger enstaka träd.
– Vissa träd ser lite misstänkta ut. Tittar man på skuggan till det här trädet till exempel tror jag att det snarare rör sig om en cyklist, sade Helen Rust och pekade på ett föremål som återgivits som ett träd, men som eventuellt inte är det i verkligheten.
Hon betonar vikten av att noggrant gå igenom materialet så att inte till exempel stolpar och andra föremål återges som träd.
Bakgrunden till NNH är att regeringen på förslag från Klimat- och sårbarhetsutredningen gett Lantmäteriet i uppdrag att ta fram en ny nationell höjdmodell med hög och känd kvalitet. Ambitionen är att fram till 2015 framställa en rikstäckande höjdmodell med ett medelfel i höjd som är bättre än 0,5 m för ett 2 m grid.