Gästrike Vatten genomför VA-projekt i Gävle

Foto: Grundfos

Gästrike Vatten genomför nu ett stort VA-projekt på Norrlandet i Gävle. Målsättningen är att komma till rätta med många befintliga vatten- och avloppsrelaterade problem som berör de boende i området, men syftar även till att täcka framtida behov som uppkommer då området planeras att växa.

I dagsläget täcker systemet 2000 invånare i 850 fastigheter, men i kommunens översiktsplaner finns det utrymme för byggnation av ytterligare 400 bostäder. Ledningar och pumpstationer dimensioneras även för att i framtiden ansluta en del av öarna runt området.

Efter en grundläggande inventering av de enskilda avloppen på Norrlandet i Gävle, insåg kommunen att många av dessa var såväl gamla som undermåliga. Man kunde även konstatera att den långsiktiga påverkan av avloppsvattnet började bli synlig.

Dricksvattnet i området har inte heller det varit av god kvalitet och många av fastigheterna har tvingats hämta dricksvatten i dunkar från centrala platser, för att sedan köra hem det till fastigheten.

Grundfos har på totalentreprenad levererat 8 pumpstationer i betong, med tillhörande överbyggnad. Dessa huvudpumpstationer skall över ett stort område transportera det spillvatten som de enskilda avloppen levererar in. Förutom krav på funktion fanns det här även speciella kultur- och miljökrav på de röda stugorna. Pumpstationerna måste smälta in området på ett naturligt sätt. I pumpstationerna installeras även tryckstegringspumpar från Grundfos, för att förse alla fastigheter med ett bra dricksvatten. Att släpa vatten på dunkar blir nu inte längre aktuellt för de boende.

I och med utbyggnationen var det nu även nödvändigt att tre befintliga pumpstationer i området uppgraderades för att kunna hantera den ökade volym spillvatten som måste pumpas in till Duvbackens reningsverk i Gävle. Även här fick Grundfos i uppdrag ett byta ut befintliga pumpar med låg verkningsgrad till energieffektiva pumpar från Grundfos som uppfyller systemkraven.