Nu planeras Ostlänkens dragning vid Skavsta flygplats

Skavsta flygplats. Foto: Wikipedia/Svens Welt

Nyligen enades Trafikverket, Stockholm Skavsta flygplats och Nyköpings kommun om en avsiktsförklaring för arbetet med Ostlänken vid Skavsta. Det skriver Nyköpings kommun i ett nyhetsbrev.

 Avsiktsförklaringen är startskottet för det gemensamma arbetet för att möjliggöra utbyggnaden av Ostlänken och bygget av en station vid Skavsta flygplats.

- Undertecknandet av avsiktsförklaringen innebär ett stort steg mot en långsiktig utveckling av Stockholm Skavsta flygplats, säger Peter Steinmetz, vd för Skavsta flygplats. Genom förbindelsen med höghastighetståg och med en station vid flygplatsen, kommer Stockholm Skavsta att bli ett alternativ för befolkningen i Stockholm och Östergötland att resa från. Restiden minskar och möjliggör miljövänliga marktransporter som hela regionen vinner på.

Trafikverket står för järnvägsplanerna och kommunen ansvarar för detaljplaner som berörs. Samverkan handlar om att utreda olika förutsättningar och alternativ för att få en lösning av järnvägen vid Skavsta som främjar flygets och järnvägstrafikens utveckling.

- Ostlänken bygger på att flera parter samarbetar och är överens om att jobba mot samma mål och för att banan ska bli klar i tid, säger regionchef Einar Schuch, Trafikverket. Flygplatsen och stationen vid Skavsta är en viktig del av Ostlänken.

Man ska också samverka med Sverigeförhandlingen som bland annat diskuterar finansiering och bostadsbyggande med kommuner och regioner.

- Vi närmar oss byggstart av Ostlänken med stora steg, säger kommunalrådet Urban Granström (S). Det är viktigt att vi tillsammans fortsätter att driva på planeringen för ett resecentrum vid Skavsta.

Kostnadsfördelningen mellan Trafikverket, Nyköpings kommun och Stockholm Skavsta flygplats kommer att regleras i kommande avtal. Byggstart planeras till 2017 och banan ska vara klar 2028.

Källa: Nyköpings kommun