Apple solsatsar i Kalifornien

Foto: sxc.hu

Apple räknar med en lägre elräkning när IT-bjässen fortsätter storsatsa på solenergi. Företaget åtar sig att köpa el för 850 miljoner dollar (drygt 7 miljarder kronor) från en ny solcellsanläggning, byggd av First Solar, i Kalifornien.

- Vi väntar oss betydande besparingar, eftersom vi har ett fast pris för den förnybara energin. Prisskillnaden är stor jämfört med "brun energi", säger Apples vd Tim Cook på en teknikkonferens i San Francisco, enligt Reuters.

Men han nämner också miljön.

- Vi på Apple vet att klimatförändringarna är verkliga. Tiden för snack är över. Det är dags att göra något.

First Solars talesman Steve Krum framhåller också de ekonomiska fördelarna med miljövänlig energi.

- Anledningen till att de (Apple) gör det här valet är att de ser ekonomiska fördelar. Man slipper den prisvolatilitet som finns med andra bränslekällor - bränslet är gratis, säger Krum till Reuters.

I förra veckan meddelade Apple att en jättelik dataanläggning som ska byggas i Arizona till största delen kommer att drivas med solenergi. Investeringen uppgår till 2 miljarder dollar.

Miljövänlig el förlitar sig på många håll i världen på subventioner. Men amerikanska medier har den senaste tiden redovisat beräkningar som visar att i synnerhet solenergi även utan stöd kan vara billigare än fossil energi - i alla fall i solsäkra trakter som sydvästra USA.