Även vattenburen trafik på Persontrafiks schema

Foto: Holger Ellgaard

På Persontrafikmässan representerades många former av trafikslag. Allt från buss, till spårbunden trafik och taxi. Även vattenburna trafikslag visas upp. Under dagen höll Vattenbussen AB seminarium under rubriken ”Hur kan vattenvägarna bidra till ett hållbart transportsystem”.

- Att åka båt är, i motsats till vad många tror, faktiskt inget självändamål för mig, men det är och förblir en reell möjlighet för att råda bot på några av våra stora utmaningar. Jag menar, som att vi behöver bygga fler bostäder, minska stress, klimatpåverkan och trängseln i rusningstid och uppnå kortare pendlingstider. Människor har ett liv att leva! Väldigt få önskar göra det i en bilkö eller hopträngda med en massa andra i dagens överbelastade kollektivtrafik, säger Susanna Hall Kihl i ett pressmeddelande.

Vattenbussen AB menar att vattenvägens potential ännu inte är fullt utvecklad och att frågan inte prioriteras tillräckligt. Nyckeln ligger mellan olika aktörers ansvarsområden, varför en bred satsning behövs.

- Cykeln är min favoritparallell, berättar Susanna. Där har vi gjort det och lyckats! Tagit ett gammalt beprövat recept, förnyat det och bestämt oss för att satsa ordentligt, utarbeta gemensamma strategier, göra genomgripande visualiserings- och kommunikationssatsningar för att nå resenärerna och sist men inte minst också låta trafikslaget förverkligas och ta form i stadsbilden. Ja, och det fina i kråksången är att vattenvägen redan har med sig sitt egna körfält, fortsätter Susanna Hall Kihl.