EIB finansierar järnvägstunnel mellan Ukraina och EU

F.v. EIB:s vice ordförande Laszlo.Baranyay, Maksym Burbak , ministern för infrastruktur i Ukraina, Boris Ostapjuk , generaldirektör för Ukrainas järnvägar. Foto: EIB

Europeiska investeringsbanken har beviljat ett lån på 55 miljoner euro för att finansiera byggandet av en ny 1,8 kilometer lång, dubbelspårig järnvägstunnel i Ukraina. Tanken är också att tunneln ska bidra till att förbättra transportförbindelserna mellan Turkiet och EU.

EIB: s vice ordförande László Baranyay säger i en kommentar:

- EIB sänder ett starkt budskap genom att bevilja ett lån till Ukraina som kommer att finansiera en uppgradering av sammankopplingar längs en viktig transportkorridor, som är av yttersta vikt för en ytterligare fördjupning av integrationen mellan Ukraina och EU . Samtidigt är detta det första EIB- lånet som stöder järnvägssektorn i Ukraina. Projektet är i linje med EIB:s avsikt, som meddelades tidigare i år att erbjuda utlåning till Ukraina på cirka 3 miljarder (2014-2016 ) euro under de kommande tre åren för att stödja utvecklingen av Ukraina och dess ekonomi samt främja en djupare integration med EU.

Den så kallade Beskyd-tunneln ligger i Karpaterna. Den kommer ersätta en befintliga enkelspårig tunnnel, som är den enda enkelspåriga sträckan längs en annars dubbelspårig elektrifierad transportkorridor mellan Ukraina och den ungerska och slovakiska gränsen.