Kalmar utökar satsning på biogas

Foto: Marcus Roos

Eon bjöd in till ett seminarium om den fortsatta satsningen på fordonsgas i Kalmarregionen. I samband med detta återinvigdes också Eons upprustade mack.

Under seminariet gav Kalmars landshövding, Stefan Carlsson, sin syn på biogas och regionens hållbarhetsarbete kopplat till transporter.

– Tillsammans med Klimatkommissionen, vars uppgift är att säkerställa regionens hållbarhetsutveckling, har Kalmar län tagit fram en vision; ”No Oil 2030”, vilket innebär en koldioxidoberoende transportsektor till år 2030. Det är inte bara viktigt för miljön och klimatet att vi når detta mål, utan också för utvecklingen inom den gröna industrin och ur ett sysselsättningsperspektiv, sade Stefan Carlsson.

En viktig roll på vägen mot visionen 2030 är Kalmar Länstrafiks arbete och ansvar med att upphandla länets kollektivtrafik.

– Vi tror på biogas som ett alternativ till en mer hållbar transportsektor. Biogasbussar kommer att vara ett krav vid kommande upphandlingsprocess, säger Ulf Nilsson, ordförande trafikstyrelsen, Kalmar Län.

Eon möjliggör biogasproduktionen och länkar ihop tillgången med efterfrågan, genom att säkerställa infrastrukturen och distributionen av biogas till såväl regionens bussar som övriga gasbilar. Idag är befintlig biogasproduktion tillräcklig, men det finns utrymme för mer.

– Det finns utrymme på våra anläggningar att dubblera produktionen men det förutsätter att det finns en köpare i andra ändan, säger Kjell Axelsson delägare på More Biogas. 

– Vi ställer oss mycket positiva till en ökad efterfrågan på biogas och är redo att utöka antalet mackar om befintlig inte räcker till, säger Peter Engström, ansvarig för fordonsgas på Eon.