Transportstyrelsen har fått ett regeringsuppdrag om att beskriva återgärder vid en delvis återreglering av flygtrafiktjänsten. I redovisningen, som nu inkommit till regeringen, lämnas tre olika förslag.
Det första alternativet ett innebär att den del av flygtrafiktjänsten som utgörs av lokal flygtrafikledningstjänst vid flygplatser som ägs eller kontrolleras av staten, det vill säga de flygplatser som Swedavia eller Försvarsmakten driver idag, och flygplatser som Försvarsmakten har stort behov av undantas från omregleringen som trädde i kraft 2010. Detta innebär att endast flygtrafikledning i luftrummet närmast flygplatsen skulle kunna upphandlas av en flygplats. Enligt Transportstyrelsen så är detta en begränsning jämfört med idag, då en upphandling också kan omfatta delar av luftrummet ovanför kontrollzonen. I terminalområden som överlappar varandra får enbart LFV tillhandahålla flygtrafiktjänst.
Alternativ två innebär att andra leverantörer än LFV tillåts tillhandahålla flygtrafiktjänst i terminalområden som inte överlappar varandra.
Det tredje alternativet betyder att även andra leverantörer än LFV får tillhandahålla flygtrafiktjänst i vissa sektorer i samfällda terminalområden.
Transportstyrelsens bedömning är att alternativ ett skulle få mest omfattande konsekvenser för andra leverantörer än LFV att konkurrera om upphandlingar om flygtrafikledningstjänst i kontrollzon. Alternativ två skulle ge färre konsekvenser än alternativ ett och alternativ tre minst omfattande konsekvenser av de tre alternativen.
Som det är nu så bedriver LFV majoriteten av upphandlad flygtrafikledning. Ytterligare en leverantör finns på marknaden, ACR, Aviation Capacity Resources. ACR bedriver flygtrafikledningstjänst vid nio flygplatser, varav tre ligger inom samfällda terminalområden.